У Dragon Capital розказали про бюджетний антирекорд України

У Dragon Capital розказали про бюджетний антирекорд України

Ексклюзив
Укрінформ
Касовий дефіцит консолідованого бюджету різко розширився у вересні, змінний 12-місячний дефіцит досягнув 4,2% від ВВП.

Про це в коментарі Укрінформу заявила головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Бєлан.

"За нашими оцінками, касовий дефіцит сектору держуправління практично не відрізнявся від консолідованого бюджету. В результаті змінний 12-місячний дефіцит сягнув 4,2% ВВП - рекордний показник за півтора року. Різке погіршення бюджетного сальдо у вересні було зумовлене кількома факторами", - сказала вона.

За словами Бєлан, різке погіршення бюджетного  сальдо у вересні було спричинене кількома факторами. Серед них - планове зростання витрат на обслуговування боргу (піврічна купонна виплата за єврооблігаціями у розмірі $0,5 млрд), сезонне збільшення витрат на освіту, падіння зборів податку на прибуток після планових щоквартальних виплат в серпні і несподіване зростання обсягів відшкодувань ПДВ (на 50% вище за середньомісячний показник).

"Більшість факторів, які призвели до різкого погіршення бюджетного дефіциту у вересні були тимчасовими або сезонними. В останні місяці року 12-місячний змінний дефіцит повинен скоротитися, зокрема, завдяки перерахуванням від НБУ в сумі, еквівалентній 1,7% ВВП", - прогнозує експерт.

Бєлан нагадала, що після затвердження складу Ради НБУ центробанк вже перерахував 10 млрд грн свого прибутку за 2015 рік у держбюджет і до кінця року повинен передати решту 28 млрд грн.

"З огляду на те, що в програмі МВФ міститься зобов'язання уряду утримувати житлові субсидії в рамках річного прогнозу, проблема можливої нестачі коштів на субсидії, швидше за все, буде вирішена. З урахуванням вищесказаного, ми припускаємо, що уряд зможе досягти запланованого дефіциту бюджету в розмірі 3,7% ВВП", - зауважила економіст.

Нагадаємо, за даними Держказначейства касовий дефіцит консолідованого бюджету у вересні становив 20,4 млрд грн. За підсумками 9 місяців поточного року дефіцит становив 32 млрд грн ($1,2 млрд) порівняно з профіцитом у розмірі 24 млрд грн ($1,1 млрд) за 9 тижнів 2015 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-