В Академії наук назвали закладені у тарифи ЖКГ норми завищеними в рази

В Академії наук назвали закладені у тарифи ЖКГ норми завищеними в рази

Укрінформ
Внаслідок неадекватної політики регулювання та реформування сфери ЖКГ енергопостачання в країні перебуває у розбалансованому, фізично зношеному вигляді, а норми споживання, які закладені у тарифи ЖКГ, завищені у рази.

Про це йдеться в експертному висновку Національної академії наук України на законопроект "Про Єдину державну систему моніторингу виробництва, постачання та транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги", зареєстрований у Верховній Раді України.

"Об’єктивні структурні зміни у генерації, розподілі та споживанні енергоресурсів, а відтак і зміна режимів у попиті та пропозиції у супроводі неадекватної політики регулювання та реформування сфери ЖКГ призвели до втрати минулих резервів (системних ефектів) в енергопостачанні не лише у секторі ЖКГ, а і всієї економіки держави. Фактично розбалансована, фізично зношена система наразі не має механізмів модернізації та оптимізації", - йдеться у висновку НАН України.

Наголошується, що існуюча в Україні методологія розрахунків та практика нарахувань за нормами та тарифами на споживання енергетичних ресурсів і послуг для об’єктів невиробничої сфери, а також система обліку та звітності споживання та оплати ресурсів і послуг, не відповідає достовірній ситуації з об’ємами споживання та оплати.  

За оцінками Інституту технічної теплофізики НАН України, норми споживання гарячої води завищені приблизно в 1,5 разу проти фактичного споживання. Теоретичні розрахунки та емпіричні спостереження показують, що в цілому по країні оплата за спожиті енергоресурси та послуги перевищує вартість поставлених енергоресурсів і послуг більш ніж у 1,8 разу. В окремих регіонах кратність дисбалансів є ще більшою.

Наголошується, що вимірювання обсягів споживання (природного газу, холодного і гарячого водопостачання, електричної та теплової енергій) проводиться на недосконалих приладах обліку, здебільшого не захищених від несанкціонованого втручання. 

Крім того, зазначається в експертному висновку, в країні фактично відсутня система верифікації якості поставлених енергоресурсів та послуг, оцінки втрат суб’єктів економічної (підприємницької діяльності) від ненадійності енергопостачання. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-