Зростання промвиробництва може перевищити прогноз уряду - експерт

Зростання промвиробництва може перевищити прогноз уряду - експерт

Укрінформ
Рівень зростання промислового виробництва за підсумками 2016 року може виявитись вищим від показника у 1,2%, прогнозованого урядом.

Таку думку у коментарі кореспондентові Укрінформу висловив економічний експерт Борис Кушнірук.

"Я думаю, що ріст промислового виробництва за підсумками 2016 року може виявитись навіть вищим від показника у 1,2%, заданого урядом", - сказав Кушнірук.

Зокрема, на його думку, приріст обсягів виробництва може дати сільське господарство.

"Я не думаю, що виробництво сільськогосподарської продукції може впасти на 0,5%, як прогнозує Мінекономрозвитку. Навпаки, воно може зрости, оскільки вслід за світовими цінами на нафту ростуть і ціни на агропродукцію, зокрема, на продукцію рослинництва", - вважає експерт.

Він також наголосив на зростанні світових цін на метал, один з основних видів продукції, яка експортується з України, що, у свою чергу, і потягне за собою нарощення обсягів промислового виробництва в Україні. Окрім цього, суттєву роль, на думку Кушнірука, має стабілізація внутрішньої ситуації.

"Зрозуміло, що коли трапляються такі події, як у нас в Криму або на Донбасі, відбувається відскок споживчих настроїв – просто перестають купувати певні види продукції, і капітал зберігається у готівці. Зараз маємо стабілізацію ситуації, яка має призвести до активізації споживчого попиту", - переконаний економіст.

Втім, він розповів і про фактори, які можуть загальмувати промислове зростання.

"У мене є багато претензій до політики НБУ, зокрема щодо його кредитної політики. Для росту економіки необхідні обігові кошти, а дані Нацбанку свідчать, що з початку року він видав всього декілька мільярдів гривень кредитів, і вочевидь, що такого обсягу коштів буде недостатньо для росту економіки. Розвиток рослинництва в Україні, на жаль, не має довгострокової стратегії, а опирається лише на коливання світових цін на продовольство", - наголосив Кушнірук.

Як повідомляло агентство, згідно з планом пріоритетних дій уряду на 2016 рік, у Кабміні очікують, що промислове виробництво в Україні за підсумками цього року зросте на 1,2%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-