МВФ розкритикував систему оподаткування в Україні

МВФ розкритикував систему оподаткування в Україні

Укрінформ
Міжнародний валютний фонд вважає нову систему оподаткування в Україні складною і такою, що дає можливість по-різному тлумачити закон та обходити податкову службу.

Про це йдеться у звіті МВФ по Україні, опублікованному в понеділок, передає Укрінформ.

"Попри недавні реформи, чинна загальна система оподаткування залишилася складною. Її складність пов'язана, головним чином, із заплутаною та подекуди двозначною мовою її текстів, що тягне за собою різне та довільне тлумачення законодавства. Це створює сприятливий грунт для антагонізму між платниками податків і ДФС, а брак дієвих механізмів урегулювання спорів - адміністративних або судових - лише загострює його", - зазначається в документі.

У Фонді наголосили, що мета пропозицій зі спрощення податкової системи в Україні "часто полягає в тому, щоб зв'язати руки ДФС або запровадити схеми, що дають платникам податків змогу обходити податкову службу".

Обговорюються й інші схеми спрощення, які, "в основному, є ілюзорними".

Місія МВФ, яка перебувала в Україні, зауважила, що Податковий кодекс "потребує спрощення шляхом внесення ясності в нього та вдосконалення технічних аспектів написання законопроектів".

"Але при цьому потрібно внести також суттєві зміни до податкової політики", - відзначили у фонді.

Як раніше писало агентство, у разі зміни українського уряду МВФ візьме паузу в фінансуванні і продовжить його лише при готовності нового уряду виконувати зобов'язання, взяті попередниками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-