Україна й Молдова спростили оформлення вантажів на кордоні

Україна й Молдова спростили оформлення вантажів на кордоні

Укрінформ
Україна і Молдова у середу в Кишиневі підписали дві нові угоди з транскордонного співробітництва для спрощення та прискорення переміщення через спільний кордон.

У підготовці документів значну роль відіграли європейські партнери, зокрема, фахівці Місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM).

Інформацію про це поширив прес-офіс Представництва ЄС в Україні.

Як йдеться в повідомленні, перша угода, що встановлює спільний контроль у прикордонному пункті пропуску "Первомайськ-Кучурган", забезпечить імпорт, експорт і транзит підакцизних товарів та товарів, що не підлягають акцизному оподаткуванню, через Придністров'я. Це збереже час і витрати підприємців та усуне необхідність перенаправляти вантажі, включно з алкогольними та тютюновими виробами, в об'їзд цієї ділянки кордону, а також дозволить уникнути подвійного митного оформлення в Кишиневі та Тирасполі. У довгостроковій перспективі угода сприятиме поновленню міжнародних транспортних коридорів через Придністров'я.

Друга угода, що встановлює автоматизований обмін даними з перетинання молдавсько-українського кордону, зміцнить безпеку завдяки підвищенню прозорості переміщення транспортних засобів і товарів через кордон. Це також дозволить зняти з іноземних громадян, що в'їжджають у Придністров'я, зобов'язання реєструвати своє перебування в міграційних органах Молдови, тобто їм не потрібно буде переїжджати до адміністративної лінії розмежування на заході Придністров'я.

"Місія EUBAM - це важлива частина діяльності ЄС з надання допомоги обом країнам у реалізації Угод про Асоціацію та відповідних Поглиблених і всеосяжних зон вільної торгівлі. Ми високо оцінили існуючі на сьогоднішній день досягнення партнерських служб у цьому контексті, але відзначили, що попереду нас чекає ще багато роботи. Я впевнений, що, працюючи разом, ми досягнемо поставлених завдань", - зазначив з приводу підписаних документів посол ЄС в Україні Ян Томбінські.

В свою чергу, заступник директора Департаменту Європейського Союзу Міністерства закордонних справ України Володимир Бачинський підкреслив, що Україна розраховує на досвід європейських партнерів для швидкої адаптації до нових умов, пов'язаних із запровадженням зони вільної торгівлі між Україною і ЄС.

"Україна прагне до поглиблення співпраці з EUBAM у зв'язку з виникненням нових викликів та пріоритетів, наприклад, зони вільної торгівлі, яка набуває чинності 1 січня. Ми також хочемо, щоб Місія посприяла у боротьбі з контрабандою та посиленні правоохоронних заходів", - сказав представник МЗС.

Нові транскордонні угоди між Україною і Молдовою сприятимуть поновленню міжнародних транспортних коридорів через Придністров'я та створенню європейського коридору, який стане частиною мережі автомобільних доріг ТРАСЕКА.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-