Україна й Польща прописали, як об’єднуватимуть газові системи

Україна й Польща прописали, як об’єднуватимуть газові системи

Укрінформ
Польський та український оператори газотранспортних систем - GAZ-SYSTEM та ПАТ "Укртрансгаз" завершили техніко-економічне обгрунтування інтеграції газотранспортних систем обох країн.

Сторони очікують що проект буде закінчено до 2020 року, інформує прес-служба "Укртрансгазу".

"Відповідно до підписаної між GAZ-SYSTEM та ПАТ "Укртрансгаз" у грудні 2014 р. "Угоди про правила взаємодії", техніко-економічне обгрунтування буде використовуватись як базис для прийняття подальших рішень з розвитку транскордонних можливостей транспортування газу між Україною та Польщею", - йдеться у повідомленні.

Під час зустрічі у Львові, де закінчили роботу над ТЕО, були прийняті остаточні рішення з приводу технічних та організаційних особливостей проекту. Дослідження будуть проводитьсь надалі, а останні рекомендації будуть взяті за основу у подальших діях під час реалізації проекту.

Запланований газовий інтерконектор Польща-Україна включатиме будівництво магістрального газопроводу Германовичі – польсько-український кордон, загальною довжиною приблизно 1,5 км по території Польщі та Більче-Волиця – українсько-польський кордон приблизною довжиною 110 км по території України.

Окрім того, на території Польщі буде збудовано компресорну станцію Страхоцина, вимірювальну станцію і відрізки газопроводу: Германовичі- Страхоцина, Страхоцина- Погорська Воля, Погорська Воля- Творзен та Творов – Творзен.

Основна мета поєднання польської та української газотранспортних систем – забезпечення можливості збільшення обсягів імпорту газу в Україну з Європи через Польщю, а також забезпечення можливості зберігання європейського газу в підземних сховищах газу України.

Газотранспортні системи мають бути модернізовані, як визначено в техніко-економічному обгрунтуванні, для збільшення пропускної здатності з Польщі до України до 21,9 млн кубометрів газу на день (приблизно 8 млрд на рік), а також для збільшення можливості транспортування газу з України до Польщі приблизно 19,2 млн кубометрів на день (приблизно 7 млрд на рік).

Збільшення пропускних можливостей призведе до підвищення енергетичної безпеки та диверсифікації поставок газу в Україну через Польщу. Очікувана користь від проекту для Польщі полягає у збільшенні пропускної здатності газотранспортної системи.

Передбачається також, що використання інтерконектору надасть доступ до українських газосховищ Польщі та іншим членам ЄС.

Підвищення пропускної здатності на полько-українському кордоні створить транспортний коридор, що сприятиме інтеграції ринків природного газу Польщі, України, Чехії, Словаччини, Угорщини, Румунії, Молдови та підвищенню взаємодії між членами ЄС та країнами Енергетичного Співтовариства.

Інтеграція польської та української газотранспортних систем - це частина Північно-Південного газового коридору, що поєднає LNG-термінал у Свиноустьї з країнами Центральної та Західної Європи через окремі країни та транскордонні системи. Метою є створення гнучкої інфраструктури постачання газу у країнах, які єднають Західну, Центральну та Східну Європу, країни Балтії.

Нагадаємо, GAZ-SYSTEM S.A. почала надавати послуги з газопостачання в Україну через Германовичі з листопада 2012 року. Такі послуги надаються на переривчастій основі, тобто газопостачання може бути зупинено або зменшено в залежності від фактичних обсягів транспортування у польській або українській системах. Наразі, максимальна технічна пропускна здатність постачання газу з Польщі до України, за сприятливих технічних умов у обох країнах, становить 1,5 млрд кубометрів на рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-