Російська компанія прибере до рук Київстар?

Російська компанія прибере до рук Київстар?

Укрінформ
Норвезька телекомунікаційна група Telenor Group вирішила продати свою частку у спільному з російською "Альфа груп" активі - компанії Vimpelcom Ltd, яка володіє українським мобільним оператором "Київстар". В результаті "Київстар" може перейти під повний контроль російської компанії.

Про це повідомляє РБК-Україна.

"Російська "Альфа груп" може отримати повний контроль над компанією Vimpelcom ltd, яка володіє українським "Київстаром". Такий сценарій несе багато ризиків як для самого російського акціонера, так і для його активів у Росії та Україні. Водночас зміна складу акціонерів навряд чи відіб'ється на стратегії розвитку оператора", - йдеться в статті.

Telenor Group вирішила позбутися частки у Vimpelcom Ltd, бо позиція міноритарія з 33% акцій не дає їй права повністю контролювати процеси всередині компанії. При цьому вартість активу постійно знижується. За оцінками норвежців, зараз частка Vimpelcom ltd в загальній капіталізації Telenor Group не перевищує 8%.

За весь час (з моменту створення у 2009 р.) група вклала в компанію 15 млрд норвезьких крон, а отримала у вигляді дивідендів 20 млрд. Ринкову вартість своєї частки зараз Telenor Group оцінює в 20 млрд норвезьких крон, але прогнозує, що до кінця третього кварталу вона знеціниться на 7,5 млрд.

"Сьогодні ми оголосили про рішення позбутися своєї частки, але процес дивестиции ще не розпочався", - повідомив РБК-Україна віце-президент з комунікацій Telenor Group Гленн Манделид.

Vimpelcom ltd виглядає привабливим активом: 13 країн присутності, 213 млн абонентів. Виручка компаній, що належать Vimpelcom ltd, у другому кварталі 2015 р. перевищила 3,8 млрд дол.

Втім, експерти кажуть, що "Альфа груп" буде непросто знайти нового бізнес-партнера. Адже, як заявив керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій, російські акціонери відрізняються досить агресивною манерою ведення бізнесу.

З цим погодився і виконавчий директор ГО "Центр економічної стратегії" Гліб Вишлінський, додавши, що на ринках Росії та України зараз далеко не найкраща інвестиційна і політична обстановка.

Внаслідок девальвації національної валюти в Україні виручка "Київстару" в доларах за останній рік впала в рази. Крім того, мова йде про продаж частки, яка не дасть новому інвестору права формувати стратегію компанії. У таких умовах найбільш вірогідним претендентом на покупку акцій Telenor є структури самої "Альфа груп".

На думку Вишлінського, такий сценарій несе ризики як для самого російського акціонера, так і для його активів в Україні. Враховуючи поганий стан російської економіки, гроші інвестора можуть в якийсь момент закінчитися, вважає він. При цьому, якщо "Київстар" повністю перейде під контроль росіян, збільшаться шанси компанії підпасти під санкції і політичний тиск.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-