«Спільнота родин Оленівки»: За кордоном мало знають про катування росіянами українських військових

«Спільнота родин Оленівки»: За кордоном мало знають про катування росіянами українських військових

Укрінформ
Як громадська організація за підтримки діаспори привертає увагу світу до теми полонених українців

У липні 2022 року РФ скоїла теракт, влаштувавши вибух у бараку виправної колонії №120 в Оленівці, в якому перебували українські військовополонені. У результаті злочинних дій окупантів загинули понад 50 захисників «Азовсталі», ще більше ніж 130 українських воїнів отримали поранення, більшість з них досі перебуває в російському полоні. Громадська організація «Спільнота родин Оленівки» організувала за кордоном за підтримки української діаспори десятки акцій, присвячених українським військовополоненим.

редакторка ГО «Спільнота Родин Оленівки» Олександра Мазур
Редакторка ГО «Спільнота Родин Оленівки» Олександра Мазур

Як розповіла Укрінформу редакторка ГО «Спільнота родин Оленівки» Олександра Мазур, цю організацію утворили в січні 2023 року.

«На той момент ніхто комплексно не займався справою масової страти в Оленівці. Ані міжнародним складником, ані інформаційним. Тому ми, родини, взялися за це», – пояснює вона.

Корк. Фотограф Альона Дехтяренко
Корк. Фото: Альона Дехтяренко

Через рік громадська організація розпочала проєкт місяця закордонних акцій, присвячених темі полонених українських військових, зокрема захисників Маріуполя, які загинули в Оленівці внаслідок теракту російських окупантів.

«У січні минуло півтора року з дня масової страти в Оленівці. Оскільки саме міжнародного резонансу найбільше бракує, то ми вирішили, що будемо робити закордонний проєкт», – розповідає Олександра.

Вона додає, що за кордоном про теракт в Оленівці та про катування росіянами українських військових обізнані вкрай недостатньо: «Інформації про це там обмаль. Те, що певна робота проводиться, може бути оманливо сприйнято, що цих зусиль достатньо. Але це не так».

Гамбург. Фотограф Marina Bü

Гамбург. Фото: Marina Bü

Акції, які організувала ГО «Спільнота родин Оленівки», відбулися в 11 країнах. Це Франція, Велика Британія, Німеччина, Швеція, Італія, Іспанія, США, Польща, Австралія, Канада, Ірландія.

Стокгольм. Фотограф Ольга Андросова
Стокгольм. Фото: Ольга Андросова

«У деяких країнах долучались декілька організацій. Були також діаспори, які пізніше з нами знайомилися, побачивши у соцмережах публікації про цей наш місяць закордонної роботи. Це, наприклад, Шотландія», – зазначає представниця організації.

Монреаль. Фотограф Silent Protest Mtl UA
Монреаль. Фото: Silent Protest Mtl UA

Вона розповідає про досвід ГО «Спільнота родин Оленівки» у проведенні акцій за кордоном: «У нас є ілюстративні матеріали, які для Оленівки створює «Креативна Січ». Маємо також матеріали про поранених та загиблих героїв, які ми зібрали з дозволами від родин на поширення. Наша Марія Алєксєєвич написала найбільш актуальний текст для діаспор. А я вже вела комунікацію з діаспорами і як редакторка формувала вербальну репрезентацію цих акцій».

3.02 Мілан. Фотограф Lorenzo Ceva Valla

Мілан. Фото: Lorenzo Ceva Valla

Мюнхен. Фотограф Олексій ЄвстіфєєвМюнхен. Фото: Олексій Євстіфєєв

Олександра перелічує організації, які відгукнулися на пропозицію «Спільноти родин Оленівки» проводити акції разом і отримали від ГО макети, тексти, фото героїв. Це французькі «Aide et Support», «Union des Ukrainiens de France», британські «Women Fight 4 UA», «Support Ukraine / London Euromaidan», українська громада Мюнхена і Баварії, польська організація «Ukraine in DNA», італійська Асоціація «UaMi», шведська «Nordic Ukraine Forum», автралійська «Ukrainians in Sydney», канадська «Silent Protest Mtl UA», іспанська «Asociación Galega de Axuda a Ucraína», американська благодійна організація «Sunflower Society of Sacramento, CA», німецькі «Vilni de_ua», «Chervona Kalyna Berlin» та польській колектив «Стус».

Варшава. Фотограф Колектив СТУС

Варшава. Фото: Колектив «Стус»

Розповідаючи про подальшу роботу їхньої спільноти, представниця організації пояснює, що вони планують продовжувати акції, які привертають увагу до масової страти військовополонених у Оленівці, – як в Україні, так і за кордоном.

«Наші представниці протягом усього часу беруть участь в акціях в Україні. У деяких містах – як організаторки. За кордоном, на мою думку, ми також маємо робити ці заходи регулярними, співпрацюючи з іншими родинами військовополонених», – сказала вона.

Сакраменто. Фотограф Sunflower Society of Sacramento
Сакраменто. Фото: Sunflower Society of Sacramento

Олександра додає, що їхня спільнота активно кооперує з міжнародними правозахисними організаціями.

«Ми родинам, яких патронуємо, а це понад 160 сімей, надали можливість безкоштовно співпрацювати з адвокатами. Це адвокати Української Гельсінської спілки з прав людини і Регіонального центру прав людини. Також ми з Медійною ініціативою за права людини (МІПЛ, – ред.) співпрацюємо. Нещодавно наша представниця Марія Алєксєєвич разом з представниками МІПЛ та колишнім військовополоненим, «азовцем» Остапом Шведом, взяла участь в закордонній делегації у Відні», – розповідає представниця ГО.

Вона констатує, що, попри контакт із Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими і зустрічі з високопосадовцями, їхній громадській організації бракує продуктивної взаємодії з українською владою. Олександра каже, що «Спільнота родин Оленівки» ініціювала започаткування Дня памʼяті страчених військовополонених, зверталася з цією ініціативою до представників законодавчої і виконавчої влади, але «крига досі не скресла».

«День памʼяті так і не започаткували. Понад 130 поранених унаслідок цієї страти досі у полоні. Міжнародного розслідування немає. Але ми працюватимемо й надалі», – каже Олександра.

Андрій Петринський
Перше фото: Дмитро Маленко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-