Українська громада у Північній Македонії висловила протест через візит Лаврова до Скоп’є

Українська громада у Північній Македонії висловила протест через візит Лаврова до Скоп’є

Відео
Укрінформ
Громада українців імені Лесі Українки у Північній Македонії висловила протест у зв'язку з візитом глави МЗС країни-агресорки Сергія Лаврова до Скоп'є для участі в засіданні на рівні міністрів закордонних справ ОБСЄ.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило Посольство України у Північній Македонії.

«Громада українців у Республіці Північна Македонія ім. Лесі Українки висловлює рішучий протест у зв’язку з запланованим візитом до країни міністра закордонних справ російської федерації Сергія Лаврова, який планує взяти участь у засіданні Організації з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ)», – заявив голова Громади Олександр Урбанович.

Він зауважив, що хоча представники македонського уряду стверджують, що приїзд Сергія Лаврова до Скоп’є трактується не як двосторонній візит до Македонії, а як візит до країни приймаючої засідання ОБСЄ, Громада українців усе ж вважає, що в якій би якості не приїхав глава зовнішньополітичної інституції Росії, найважливіше полягає в тому, що він очолює інституцію країни-терориста, яка майже два роки щодня руйнує наші мирні міста та села та чинить геноцид українського населення.

«Сам його приїзд до Македонії, де він руками, на яких кров тисяч невинних українців, вітатиме колег із європейських країн, викликає у нас обурення. І коли, за заявами македонського уряду, «тут йдеться про організацію, про майбутнє ОБСЄ, і від кожного очікується бути вище національної позиції та захистити організацію, що є найважливішим», ми хочемо наголосити, що це саме в цьому й полягає суть існування цієї організації – а саме такі члени як російська федерація ставлять під сумнів репутацію та майбутнє цієї організації!», – ідеться в заяві.

Пан Урбанович підкреслив, що українці в Північній Македонії високо цінують усю допомогу та підтримку, яку до цього часу надала Македонія Україні в усіх сферах, але для Громади незрозумілим і неприйнятним аргументом є те, що рішення македонського уряду прийняти Сергія Лаврова було продиктовано тим, що Македонія наразі є головуючою в OБСЄ, і «потрібно розрізняти двосторонній і багатосторонній характер візиту, а Скоп'є – це лише місце, де цього разу проводиться засідання ОБСЄ», і рішення македонського уряду було прийнято відповідно до рішення ЄС щодо санкцій проти Росії: «за винятком заходів, пов'язаних з ОБСЄ та іншими міжнародними організаціями».

«Тому ми ще раз висловлюємо рішучий протест щодо такого рішення македонського уряду про дозвіл на в’їзд на свою територію міжнародного злочинця, справжнє місце якого – в Гаазі, а не за одним столом з шановними керівниками зовнішньополітичних установ цивілізованих країн!», – наголосив голова Громади Олександр Урбанович.

Він також висловив від імені Громади очікування, що кожен нормальний громадянин Македонії підтримає їхню позицію і протест.

Нагадаємо, засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ у Скоп’є відбудеться 30 листопада – 1 грудня.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба бойкотуватиме міністерське засідання ОБСЄ у зв’язку з присутністю на ньому глави МЗС Росії Сергія Лаврова. 

З аналогічної причини участь у Раді міністрів ОБСЄ у Скоп’є не братимуть Міністри закордонних справ Естонії, Латвії та Литви.

Фото: скриншот з відео

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-