МКІП і ЮНЕСКО готують подальший план роботи для збереження культурної спадщини в Україні

МКІП і ЮНЕСКО готують подальший план роботи для збереження культурної спадщини в Україні

Фото
Укрінформ
У Міністерстві культури та інформаційної політики відбулася зустріч з очільницею бюро ЮНЕСКО в Україні К’ярою Децці Бардескі, де обговорили плани роботи щодо збереження культурної спадщини в Україні.

Про це повідомляє пресслужба МКІП, передає Укрінформ.

"Учасники обговорили проєкти, які стосуються збереження й відновлення культурної спадщини та об’єктів культурної інфраструктури, що постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення. Крім того, у фокусі уваги були питання імплементації положень конвенцій ЮНЕСКО, стороною яких є Україна, зокрема, згідно з проведенням заходів з нагоди 70-річчя ЮНЕСКО, деталі проєктів щодо моніторингу ситуації на територіях, які постраждали в результаті руйнування греблі Каховської ГЕС", - йдеться у повідомленні.

Під час зустрічі йшлося й про навчання військових, представників судових інституцій у контексті збереження культурних цінностей в умовах війни, а також - про необхідність створення спеціалізованого підрозділу зі збереження культурних цінностей.

Очільниця ЮНЕСКО в Україні зазначила, що наразі в Україні команда закордонних експертів працює над інструментальним аналізом стану об’єктів культурної спадщини. Їхня основна мета – оцінити руйнівні процеси, які відбуваються в спорудах, і які не можна оцінити візуально, як-от зсув чи зміна положення даху. Наразі фахівці працюють у місті Одеса, досліджуючи Спасо-Преображенський кафедральний собор.

Бардескі також запропонувала розробити окремий план відновлення пошкодженої інфраструктури та території України. За її словами, передусім необхідно визначити пріоритети, на які міжнародні донори виділять кошти. Роботи полягатимуть у відновленні будівель, зокрема покрівлі, стін, та їхній консервації за необхідності.

Також учасники зустрічі обговорили організацію та проведення моніторингових експедицій для обстеження територій, які постраждали в результаті руйнування греблі Каховської ГЕС, а також необхідність розробки ICCROM-форми для оцінки втрат для об’єктів археології.

Як повідомлялося, у Міністерстві культури та інформаційної політики розробляють методику для фіксації збитків матеріальної культурної спадщини, засновану на вартості відновлення об’єкта.

Фото: mcip.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-