Сукні, капелюхи і ляльки. 30 українських дизайнерів, які вражали подіуми світу

Сукні, капелюхи і ляльки. 30 українських дизайнерів, які вражали подіуми світу

Українській Незалежності - 30 років
Укрінформ
Їхній одяг носять Демі Мур, Джанет Джексон, сестри Кардаш'ян та Ріанна

30 років Незалежності України - 30 українських дизайнерів, які у цей період представляли нашу країну на світових подіумах. Хто, чим і коли прославив нас у модному закордонні, а також невтомно вдягав вдома – читайте про це у нашій публікації.

1. Оксана Полонець - дизайнерка та власниця бренду ексклюзивного вишитого вбрання Oksana Polonets.  

Її марка одягу отримала визнання не тільки на Батьківщині, але й далеко за межами. Свої колекції представляє на різних престижних виставках та фешн-шоу. У 2015 році покази Полонець відбулися в Чикаго та Нью-Йорку. Її одяг вже має постійних клієнтів, серед них – селебрітіс та фешн-інфлуенсери.

У 2017 році бренд Oksana Polonets нагородили «Золотим знаком якості національних товарів та послуг».

А у 2018 році Україна вперше взяла участь у fashion-події Thai International Silk Fashion Week 2018, яка пройшла в Бангкоку під патронатом самої Королеви Тайланду - нашу країну представила колекція вишитого одягу Оксани Полонець.

2. Андре Тан - Розпочав кар’єру як стиліст на одному з українських телеканалів. У 2000 році його ім’я було занесено до Книги рекордів Гіннеса – як наймолодшого дизайнера України. 

В 2003-му Андрій відкрив дизайн-студію ANDRE TAN у Києві. Відтак вже незмінно представляє свої колекції на Ukrainian Fashion Week.

ANDRE TAN запатентував новий напрямок фешн-індустрії за назвою Smart Couture – «комфортна розкіш», і цей напрямок сподобався в столиці високої моди – Парижі.

Німецькі критики на Berlin Fashion Week назвали Андре найкращим молодим дизайнером одягу pret-a-porte.

В 2009 з’явилася друга лінія – a.Tan. Вона відзначається демократичним дизайном.

3. Оксана Муха Бренд OKSANA MUKHA був заснований майже три десятиліття тому. І впродовж цих років марка, під якою створюються оригінальні весільні та вечірні сукні, суттєво розвинулася на європейському та глобальному ринках.

Кожна нова колекція дизайнерки створюється з урахуванням останніх трендів high fashion.

Колекції бренду були представлені у відомих глянцях: Collezioni Haute Couture (Італія), Point De Vue (Франція), українських – Wedding Magazine, Флер d’Оранж i Fata – та Panna Młoda (Польща).

4. Саша Каневський. Розпочав свою фешн-кар'єру у 2009 році.

Саша Каневський
Фото: Style Insider

В 2009-му році виграв конкурс «Bazaar Fashion Forward», який проводив журнал «Harpers Bazaar».

В 2012-му випустив другу лінію одягу «Sasha Kani uniform», яка представляє простий, комфортний і дуже практичний одяг – «міську уніформу».

У тому ж році, спільно з компанією «iStore» Каневський почав створювати сумки і чохли для техніки від компанії «Apple».

Того ж року Каневського додали до списку найцікавіших європейських дизайнерів за версією американського видання Refinery29.

Каневський працює старшим дизайнером в дизайнерській студії Уеста Yeezy, і створює для холдинга лінію одягу Yeezy Gap, яка з’явиться в магазинах у 2021 році. 

5. Оксана Караванська. Є постійним учасником українських тижнів prêt-a-pоrte. Авторству Караванської належить перший  Театр Мод у Львові.

Переломним моментом у творчості дизайнерки став конкурс Alta-Moda у Києві, де її колекцію відзначив відомий світовий кутюр’є П’єр Карден.

В 1998 році дизайнерка заснувала власну компанію «Оксана Караванська», якій належить лінія перших в Україні дизайнерських парфумів.

Оксана Караванська є постійною учасницею українських тижнів моди, має бутики й ательє у Львові та Одесі. Шоу-рум бренду Караванської діє в Нью-Йорку.  

6. Віктор Анісімов – колишній військовий, який став одним з перших дизайнерів, котрий представив модну колекцію для чоловіків на тижні моди в Україні у 1997 році. Анісімов має власний унікальний стиль – робить акцент на речі-трансформери і мілітарі.

У 2005 році на Київському подіумі глава журі Пако Рабанн відзначив українського дизайнера Анісімова, а вже в 2006 року на Ukrainian Fashion Week бида презентована перша колекція нового бренду WAWA.

https://www.facebook.com/anisimov.menswear
Фото: facebook / anisimov.menswear

Дизайнер має три премії Best Fashion Awards в категорії «Кращий дизайнер чоловічого одягу».  

7.Олена Даць. Сукні дизайнерки Олени Даць носять світові зірки – Джессіка Кларк, Шерон Стоун та Мішель Козинські.

Творчий шлях Олена розпочала у 2008 році, коли вперше представила свою колекцію пiд час Paris Fashion Week. З того часу одяг бренду Olena Dats’ продається більш, аніж у 20 країнах світу. Особливо його люблять на Близькому Сході: у Саудівській Аравії, Кувейті, Катарі, Бахрейні, Об’єднаних Арабських Еміратах. Одним із головних досягнень марки Олена вважає представлення колекцій у Harvey Nichols, Riyadhу.

Одяг бренду Olena Dats представлений в шоу-румі на Beverly Hills Fashion Forwards.

8. Михайло Воронін (помер у 2012 році) - багаторазовий переможець престижних міжнародних конкурсів кравецької майстерності, успішний бізнесмен, академік, новатор і раціоналізатор. Автор унікального жилетно-макетного методу пошиття чоловічого одягу без примірок.

Перший авторський показ моделей (загалом їх було 30) дизайнера Вороніна відбувся в 1989 році у Голівуді (США).

Костюми у Вороніна замовляли Сільвестр Сталлоне, Роман Віктюк, Володимир Гришко, інші відомі політики, спортсмени і актори.

У 2002 році Михайло Воронін відзначився пошиттям смокінгу 500-го розміру (заввишки з триповерховий будинок) і встановив світовий рекорд розміру смокінга, який було занесено до Книги рекордів Гіннеса.

Покази колекцій Voronin відбулися у понад 60 країнах світу.

9. Юлія Магдич. Львів’янка Юлія Магдич продовжила традицію мами та бабусі зі створення власних вишиванок. Сімейні традиції допомогли створити в 2013-му бренд вишуканих та оригінальних вишиваних суконь Yuliya Magdych.

Зараз одяг її бренду замовляють зі всього світу, він продається в 50 країнах.

В 2019 році Магдич стала співорганізатором народного показу “Вишиванка DAY”, який відбувся у День вишиванки на Поштовій площі Києва.

Дизайнерка  має відзнаки «Ікона Стилю» за версією журналу ELLE, та нагороджена премією «Elle Style Awards».  

10. Серж Смолін – майстер чоловічого стилю, засновник власного бренду IDoL.

На початку кар’єри дизайнер співпрацював з французькою торговою маркою Ette, його колекції були представлені у Франції та Італії.

В 2002 році відкрив власну дизайн-студію і до 2007 року концепція нового бренду одягу IDoL була ідеально продумана і сфорована - це бренд жіночого і чоловічого одягу, який вирізняється своєю ексклюзивною індивідуальністю.  

11. Ірина Каравай – художник-модельєр, визнана однією з кращих дизайнерів аксесуарів. З 2011 року є засновницею і креативною директоркою бренду KARAVAY. Її називають дизайнеркою перших леді і заможних жінок.

Фото: jetsetter.ua
Фото: jetsetter.ua

У 2003 році Каравай розпочала співробітництво з відомим брендом тканин Nota Bene, яка спеціалізується на реалізації тканин і аксесуарів провідних фірм Італії, Німеччини, Франції. 

12. Сергій Єрмаков (помер у 2021 році). Український дизайнер, який творив, практично повністю втративши зір. Єрмакова вважали одним із найдорожчих модельєрів в Україні, його вбрання люблять носити українські селебрітіз, які вважають кожну його сукню витвором мистецтва.

Сергій Єрмаков / Facebook
Фото: Сергій Єрмаков / Facebook

Дизайнера неодноразово запрошували з показами до Франції та США. Він представляв нашу країну у Європі, Америці та Африці. Він виступив перед студентами з лекціями у Даллаському коледжі дизайну.

Першу сукню майбутній кутюр'є пошив у 7-му класі – для своєї мами, що була його музою, для новорічного вечора. 

13. Лілія Пустовіт - український дизайнер одягу. Має свій дизайнерський бренд «POUSTOVIT».

Лілія Пустовіт
Фото: Vogue

Перша авторська колекція була представлена у 1994 році на виставці «Easter Wind», яка відбулася в Тулузі, Франція. У 1996 році завоювала Гран-прі «Золотий ґудзик» міжнародного фестивалю «In Vogue», Вільнюс, Литва. Цього ж року дизайнерка взяла участь у «Salon du pret-a-porter feminine»  у Парижі.

Однією з довготривалих творчих робіт Пустовіт стала робота над жіночою колекцією прет-а-порте для Daniel Hechter, Париж.

У 2004 році була обрана президентом новоствореної Української Ради Моди (Ukrainian Fashion Council), у 2008 році очолила Експертний комітет Української Ради Моди.

У 2009 році Лілія Пустовіт, на запрошення асоціації бразильських дизайнерів «ABEST», стала учасницею «Тижнів моди в Сан-Паулу».

14. Федір Возіанов - засновник бренду «Vozianov». Стиль бренду характеризується пошуком максимальної лаконічності і універсальності. Дизайнер постійно експериментує - то створює класичну сукню з одним швом, то – з чотирма рукавами, а буває – робить сукню, створену з квадрату із картини Малевича.

Марка Vozianov була створена в 1998 році, а в 2007-му бренд став учасником Всесвітньої fashion-выставки в Гонконзі, з 2011 – учасником найбільшої італійської fashion-виставки White в Мілані, а з 2012 – престижної fashion-выставки Tranoi в Парижі.  

15. Світлана Бевза, заснувала власний бренд BEVZA у 2006 році.

У травні 2013 року перемогла в номінації «Кращий дизайнер жіночого одягу» премії Best Fashion Awards.

У 2014 році BEVZA стала першим українським брендом, що вийшов у фінал Vogue Talents в Мілані.

З 2014 по 2016 рік Світлана Бевза була представлена на Mercedes-Benz Fashion Week Tbilisi.

З 2017 року бренд Світлани представлений на Тижні моди в Нью-Йорку.

У травні 2019 року зірка «Гри престолів» Софі Тернер одягла один з білих комбінезонів BEVZA, щоб вийти заміж за Джо Джонаса в маленькій білій весільній каплиці в Лас-Вегасі.

Одяг цього бренду носили Емілі Ратаковскі, Дакота Джонсон, Белла Хадід і Джіджі Хадід. 

16. Руслан Багінський – український дизайнер головних уборів та аксесуарів. Засновник бренду Ruslan Baginskiy.

Йому вдалося збудувати кар’єру, не маючи профільної освіти: Багінський - самоучка. У 2015 році він створив власний бренд - за основу силуетів брав класичні форми українських головних уборів ХХ століття та модернізував їх.

У 2016 переїхав зі Львова до Києва, де відкрив власний шоурум. Цього ж року на Багінського звернули увагу такі видання як Harper’s Bazaar UA, Elle UA, L’Officiel Homme UA та Harper’s Bazaar Russia, де вийшли інтерв’ю з дизайнером та зйомки з його аксесуарами.

1 липня 2019 року Руслан Багінський дебютував з кутюрною колекцією головних уборів під час тижня високої моди в Парижі.

В серпні k-pop-група Black Pink представила кліп на пісню Ice Cream, записану разом з Селеною Гомес, в якому Ліса і Розе з’являються в аксесуарах українського бренду.

Також один з його фірмових капелюшків, відомих гострими лініями та натуральними матеріалами носила Белла Хадід. Їх вподобали також Мадонна, Жанель Моне й інші зірки.

17. Роксолана Богуцька - українська дизайнерка, власниця однойменного бренду одягу. Авторка багатьох колекцій жіночого верхнього, демісезонного та вечірнього одягу напрямку прет-а-порте.

Богуцька не боїться поєднувати українські етнічні мотиви з сучасними модними напрямками.

Бренд Roksolana Bogutska брав участь у показах мод: Vancouver Fashion Week (Канада); Latino Fashion Week (Чикаго); Runway Fashion Show (Дубай); колекції в Нью-Йорку в Ukrainian Institute of America на запрошення представника України при ООН; колекції у Вашингтоні при підтримці посольства України. 

18. FROLOV. Засновником бренду став Іван Фролов. Український дизайнер виступає за нестандартність і самовираження. Його особливий погляд на моду - головна родзинка бренду. За версією модного журналу Vogue Фролов включений в список найбільш перспективних українських дизайнерів.

Сукні FROLOV придбали Кім Кардаш'ян та Ріанна.

Бренд представлений в концептуальних магазинах в Європі, США та Азії, але серед його пріоритетних напрямків - країни Середнього Сходу: Катар, Кувейт, Саудівська Аравія – там попитом користуються саме вечірні вбрання.

19. Лілія Літковська - українська дизайнерка та модельєрка.

Фото: Юрій Яцкулич, Vogue.ua
Фото: Юрій Яцкулич, Vogue.ua

Лейбл «Litkovskaya» було засновано в 2009 році – він визначається як мінімалістичний бренд жіночого одягу.

В 2011 році Лілія Літковська потрапила на Тиждень високої моди в Парижі, а саме, на шоу Maison Margiela, що стало переломним моментом для дизайнерки.

У 2013 році - увійшла до списку Vogue Talents, 200 найперспективніших молодих дизайнерів світу, ініційованого італійським виданням Vogue.

У 2017 році дизайнерка представила свої роботи на Тижні моди в Парижі.

У сезоні осінь-зима 2018/2019 Ліля Літковська створила невелику колекцію взуття разом з корейським брендом Reike Nen. 

20. Альона Сереброва, українська дизайнерка, яка створила власну торгівельну марку жіночого одягу «SEREBROVA», який поєднує багатство етнічних і національних особливостей світу, спадщину стародавніх культур, безмежні кольорові рішення класичного минулого та авангардного сьогодення.

З 2009 року - постійний учасник виставки WHO'S NEXT Prêt-à-Porter Paris.

У вересні 2010 року відбулася презентація колекції в «GALERIES LAFAYETTE» у Берліні.

У 2012 році на фестивалі DEllA MODA RUSSA в Мілані - Альона Сереброва з брендом SEREBROVA була нагороджена бронзовою медаллю від Catherine Malandrino (відомий американський дизайнер) за найкращу колекцію, де простежуються мотиви, пов“язані з українським корінням дизайнера, в ультрасучасній обробці.

У 2020 році відбувся показ колекції SEREBROVA FW 20/21 в бізнес-терміналі Міжнародного аеропорту «Київ» ім. Ігоря Сікорського. Колекція «Секрет генія» була створена у співробітництві з художником Іваном Марчуком.

Колекції бренду SEREBROVA представлені на Ukrainian Fashion Week, фестивалях моди країн Європи, Азії, Об'єднаних Арабських Еміратів.

21.Вікторія Гресь. Одяг бренду Victoria Gres визначають як інтелектуальний одяг - дизайнерка тонко відчуває тенденції моди і поєднує їх з різними історичними епохами, компонуючи мереживо, вишивку та вишуканий декор з сучасними тканинами.

У березні 2006 року в рамках Ukrainian Fashion Week будинок моди Victoria Gres представив лінію одягу та аксесуарів prêt-a-porte під торговою маркою Victoria Gres by GRES.

У жовтні 2006-го на ринок вийшла джинсова лінія Gres DENIM, а у грудні Гресь показала ювілейну колекцію Victoria Gres Couture. У 2007 році вона запустила лінію Gres Décor.

У 2008 році Гресь створила костюми для світового концертного туру співачки Джанет Джексон.

22. Маша Рєва, молода дизайнерка, відома українцям насамперед колекцією світшотів eco chic для марки Syndicate. Принти, створені Машею, більше схожі на живописні полотна, а одяг – на вишукані скульптури.

Фото: donttakefake.com
Фото: donttakefake.com

Маша стажувалась у Нью-Йорку у fashion-дизайнера Thakoon і в Антверпені у Walter Van Beirendonck, наразі вступила до одного з кращих лондонських вузів в галузі дизайну – Central Saint Martins College of Arts and Design.

Рєва є фіналістом міжнародної премії WGSN Global Fashion Awards-2012 в номінації Emerging Designer («Новичок року»), на яку її відібрали серед двох тисяч дизайнерів з усього світу.

23. Яна Червінська - українська дизайнерка жіночого одягу. У 2012 році заснувала свій власний бренд Yana Chervinska.

Фото: styleinsider.com.ua
Фото: styleinsider.com.ua

Її колекції одягу були представлені у 2016 році на London Fashion Week  та у 2017 році на Helsinki Fashion Week, концепт-колекція взуття була презентована в Сеулі.

Червінська презентувала українських дизайнерів на International Fashion Showcase, випустила фензин з агентством Foxall, продовжується співпраця з British Fashion Council, London College of Fashion та Bridge&Co.

Мала колаборації з такими брендами як Camper, чеським ювеліром Marketa Kratohvilova та трикотажним брендом RITO.

Переможниця 5 сезону Bazaar Fashion Forward 2014 року в номінаціях «фешн-дизайнер» і «фешн-стиліст» (колекція з екологічної вовни, привезеної з Нової Зеландії).

У 2015 рік здобула приз у номінації «Відкриття року» премії BEST FASHION AWARDS.

24. Anna K – українська дизайнерка Ганна Коломоєць представила свою першу колекцію у 2012 році в віці 16 років на малому подіумі тижня моди Mercedes-Benz Kiev Fashion Days.

Ганна Коломоєць
Ганна Коломоєць

У лютому 2013 року Anna K вперше демонструвала свою колекцію на тижні моди у Лондоні в рамках платформи Fashion Scout. У тому ж сезоні вона представила свою колекцію на великому подіумі Mercedes-Benz Kiev Fashion Days.

У жовтні 2013 року бренд Anna K став переможцем конкурсу для дизайнерів-початківців Design It.

У січні 2015 року Anna K презентувала капсульну колекцію футболок і світшотів, створену спільно з французьким брендом Les (Art) Ists. У лютому Anna K представила колекцію «The Little Match Girl», на яку її надихнула казка Ганса Крістіана Андерсена «Дівчинка з сірниками». На даний момент колекції Anna K представлені в 40 магазинах в 25 країнах.

25. Ksenia Schnaider - український бренд модного одягу, заснований парою модельєрів Ксенією та Антоном Шнайдерами.

У 2011 році пара вирішила заснувати новий бренд, який назвали «Ksenia Schnaider». Виробництво знаходиться у Києві. Весь одяг створюється вручну.

У жовтні 2018 року бренд був представлений на показах «Amazon Tokyo Fashion Week» в Японії. Принти футболок Ksenia Schnaider скопіював мас-маркет Zara.

Клієнтами Ксенії Шнайдер є Тіна Кароль, Соня Есьман, Белла Хадід, Елеонора Карісі, Дуа Ліпа. Бренд отримав багато позитивних відгуків на сторінках Vogue Italy, WAD, Grazia France, Interview Russia, Vogue Ukraine, Style.com.

З 2016 року популярними стали джинси demi-denims, які придумала Ксенія Шнайдер. Ці джинси зібрані з двох частин. Модель об'єднала в собі кюлоти і скінні. Вони продаються у багатьох магазинах модного одягу в Європі, Азії та Австралії. У 2018 році бренд виробляв до 700 пар джинсів на місяць.

26. Ольга Альонова – український дизайнер, яка розробляє колекції для своїх ліній з 2003 року. Історія розпочалась зі створення одягу з хутра та шкіри DS FURS.

Сама дизайнерка говорить, що створює одяг, який буде прикрашати людину, робити її щасливою та впевненою у собі. Паралельно відбувається розробка колекцій одягу для дітей, а також - хутряних іграшок та колекцій для дому DS BABY та DS HOME.

З кінця 2013 року Ольга вирішила об’єднати свої лінії і створити одну історію під лейблом ALONOVA.

Бере участь у щорічних міжнародних виставках в Парижі TRANOI Montaigne, TRANOI Preview та TRANOI Carrousel du Louvre, є учасником щосезонних показів Українського Тижня Моди.

З 2014 року підписала ексклюзивний контракт із AMF Showroom LONDON, який представляє інтереси лейбла на міжнародній арені.

27. Валентина Сазонова - українська дизайнерка одягу, авторка ляльок.

У 2000 році створила власний дім Моди під торговою маркою «Valentyna Sazonova», головним слоганом якого є «Казка для дорослих та дітей». Через свої колекції одягу, що створювалися за мотивами Княжої доби Київської Русі, передає красу та велич української культури, природи та духовного спадку.

Для того, щоб розповісти світові про Україну, Валентина розпочала створювати авторські текстильні ляльки ручної роботи. Її ляльки «Радості», «Перлинки» та «Веселинки» роз’їхались по приватних колекціях у понад 150 країн світу.

28. Ольга Громова - Бренд Gromova Des був одним з перших українських брендів, який почав формуватися на початку дев’яностих. З 1998 року колекції Громової брали участь в показах Ukrainian Fashion Week в Києві, Лондоні, Санкт-Петербурзі, Москві, Женеві.

В 2009 році Ольга підписала контракт з американским шоу-румом “Nexus”, для просування «Gromova Design» в Латинській Америці і Канаді. Дизайнерка не тільки створює одяг, а також і взуття, і аксесуари, і ювелірні вироби. Її колекції мають попит в Європі. Створювала корпоративний одяг для компаній: «Філіпп Моріс», «Інтербрю», «Брітіш Табако» и «Галахар».

29. TTSWTRS – український бренд одягу з принтом татуювань. Засновниця – українська дизайнерка Анна Осмєхіна.

Її вбрання популярне в Нью-Йорку, Мілані, Лондоні, Токіо та Сеулі. Серед зірок, які з'являлися в українських сорочках, водолазках і лосинах цього українського бренду: Нікі Мінаж, сестри Кардаш'ян, співачка Граймс та багато інших.

30. Віта Кін - стала відомою завдяки колекціям оригінальних вишиванок з льону, що отримали назву Vyshyvanka by Vita Kin у 2013 році.

У 2015 році на Тижні моди в Парижі Віта Кін була представлена в журналах Vogue і Harper's Bazaar за те, що презентувала вишиванки як сучасний богемний стиль, який залучив таких ікон моди, як Анна Делло Руссо, Мирослава Дума і Леандра Медине.

Видання The Wall Street Journal назвало вишиванки від Віти Кін найпопулярнішими літніми сукнями 2015 року.

Сукні від Віти Кін були помічені на таких знаменитостях, як королева Нідерландів Максима, Демі Мур, Діта фон Тіз, Флоренс Велч.

Любов Базів. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-