Квоти на українську пісню: Нацрада не знайшла суттєвих порушень

Квоти на українську пісню: Нацрада не знайшла суттєвих порушень

Укрінформ
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не виявила суттєвих порушень закону про запровадження 25-відсоткової квоти для україномовних пісень на радіо за перший місяць його дії.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу розповів член Нацради Сергій Костинський.

«На сьогоднішній день ми вже зафіксували ознаки порушень щодо квоти обсягу пісень українською мовою, яка має становити не менше 25 %, лише у 9 наших ліцензіатів. Це і загальнонаціональні радіостанції, і місцеві», - зазначив він.

Крім того, за його словами, у 3 радіостанцій було зафіксовано ознаки порушення щодо частки ведення передач українською мовою.

При цьому Костинський підкреслив, що загалом в Україні більше 400 радіостанцій, тож така кількість порушень не є систематичною й загалом, на його думку, свідчить про дотримання вимог законодавства у питанні квотування україномовної музики на радіо.

Водночас він додав, що найчастіше порушників фіксували в Дніпропетровській, Кіровоградській, Луганській та Харківській областях.

«Зафіксовані ознаки порушень - незначні й перевірки, які ми призначили, покажуть, чи дійсно ми правильно все порахували і є порушення чи таких порушень немає. Насправді, найбільші такі показники є тільки у місцевих радіостанцій, загальнонаціональні порушують лише на 5 % або навіть 0,5%», - сказав член Нацради.

Він також запевнив, що навіть якщо й були зафіксовані ознаки порушення, то в подальшому радіостанції здебільшого намагалися виправити ситуацію.

Разом з тим, Костинський зауважив, що у випадку підтвердження в ході перевірки Нацрадою порушень у ротації україномовних пісень та ефірних програм на порушника накладатиметься штраф розміром 5 % від ліцензійного збору. За його даними, для місцевих радіостанцій, які мовлять на одній радіочастоті, сума штрафу може складати понад 6 тис. гривень, а для загальнонаціональних - близько 200 тис. гривень.

«Це дуже серйозно і жоден ліцензіат не хоче отримати штраф від Національної ради, тому загалом норми (закону - ред.) виконуються», - відзначив він.

Крім того, представник Нацради заявив, що жодних скарг на нестачу україномовних пісень від будь-яких радіостанцій не надходило, у тому числі й від вузькожанрових, так званих «нішових».

«Парламентаріїв звинувачували в тому, що цими квотами вони заганяють українську мову в «гетто». Насправді, ні! За законом забезпечується мінімальна планка і ніхто ж не заважає давати більший відсоток українських пісень. Але також ми даємо можливість українським пісням ротуватися цілодобово, незалежно від того, як до цього ставиться радіостанція», - наголосив Костинський.

Як повідомляв Укрінформ, 8 листопада набув чинності закон «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах», який запроваджує квоти на пісні українською мовою та ведення програм українською мовою на радіо.

Радіостанції зобов'язані транслювати протягом першого року з дня набрання чинності цим законом у часових проміжках з 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 щонайменше 25% пісень українською мовою та вести протягом доби щонайменше 50% програм українською мовою.

Протягом 2017 року і 2018 року відповідно квоти зростуть до 30% і 35% на україномовні пісні й до 55% та 60% - на мову ведення ефіру.

Для радіостанцій, у яких ліцензією передбачено, що вони більше 60% продукту мовлять мовами ЄС, встановлюється пільгова квота на пісні українською мовою 25%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-