У Києві збереться міжнародна конференція про творчість Малевича

У Києві збереться міжнародна конференція про творчість Малевича

Укрінформ
Міжнародна наукова конференція "Казимир Малевич: київський аспект" відбудеться у столиці України 6-9 жовтня 2016 року.

Про це на брифінгу в середу заявила дослідниця творчості Малевича, упорядниця книги "Казимир Малевич. Київський період 1928-1930", організатор конференції Тетяна Філевська, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 «Ми поговоримо не лише про пізній період, про 1928-30 роки, тому що Малевича із Києвом пов’язує набагато більше. І перш за все, це сам факт народження його тут, дитинство, родинні зв’язки, навчання у школі Мурашка. Цим темам буде присвячена чотириденна конференція, яка відбудеться з 6 по 9 жовтня цього року в Києві», - сказала Філевська.

За її словами, організатори заходу дуже раді тому, що на їхнє запрошення вже відгукнулися відомі французькі дослідники авангардного мистецтва Жан-Клод Маркаде та Андрій Наков. «Саме вони свого часу, проаналізувавши творчість Малевича та інших, зрозуміли, що авангард зовсім не російський, а переважно він український за фактом походження художників», - додала дослідниця.

Філевська розповіла, що приїдуть учасники з Польщі, Нідерландів, Бельгії, Португалії, Білорусі, Ізраїля, Росії та Канади. Загалом вже є близько 30 заявок на участь. «Напевно, більша частина заявлених буде виступати на самій конференції», - сказала вона.

Організатор відзначила, що ідею проведення цього заходу активно підтримали представники і державних інституцій, і громадськості. «Кілька днів тому на зустрічі з міністром культури Євгеном Нищуком ми отримали усну підтримку конференції та усіх проектів, пов’язаних із дослідження творчості Казимира Малевича та українського авангарду», - підкреслила Філевська.

Професор, дослідник українського авангарду, почесний голова оргкомітету конференції Дмитро Горбачов наголосив, що проведення конференції у місті, де народився художник, вкрай необхідне. «Упродовж багатьох років західні колеги та малевичознавці мали до мене претензії, чому немає конференції в Києві. Там, де  ступала нога Малевича, повсюди були конференції: Вітебськ, Берлін, Варшава, Москва, Петербург і так далі, а в Києві цього не було», - зазначив Горбачов.

Фото:.peoples.ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-