Колекціонер передав до Сумського музею унікальні серпи бронзової епохи

Колекціонер передав до Сумського музею унікальні серпи бронзової епохи

Укрінформ
Фонди Сумського обласного краєзнавчого музею поповнилися унікальними експонатами: це п’ять стародавніх серпів бронзової епохи, які випадково були знайдені поблизу Сум тиждень тому.

Про це повідомив кореспонденту Укрінформу директор музею Владислав Терентьєв.

За висновками фахівців, артефакти датуються XIII-XV сторіччями до нашої ери.

"Ці речі відносяться до того часу, коли розцвітала давньоєгипетська цивілізація, будувалися піраміди, зароджувалася цивілізація у Давній Греції - навіть з цього вже можна зрозуміти їхню цінність", - зазначив Терентьєв.

За його словами, хоча музей може похвалитися потужною археологічною колекцією, але такого на Сумщині ще не знаходили.

Поява у державному музейному закладі згаданих артефактів стала можливою завдяки патріотичній позиції краєзнавця, колекціонера, відомого в Сумах та за їх межами фотомитця, власника приватного музею, де експонуються предмети на історико-археологічну тематику, Сергія Гуцана. Саме він передав у державну власність знайдений археологічний скарб.

"Передати знахідку музею мене спонукало бажання показати приклад всім, в чиї руки потрапляють археологічні речі, щоб не ставилися до них занадто легковажно, або навпаки - меркантильно, а поділилися з людьми, адже музей - це якраз те місце, де кожен може доторкнутися до історії”, - наголосив колекціонер.

Він розповів, що серпи було виявлено під час проведення господарських робіт біля річки Сироватка неподалік села Червоне його знайомими. Зрозумівши, що знахідка цінна, люди звернулися до Гуцана. Разом виїхали на місце знахідки, де й зафіксували знакову подію.

Як говорять самі  музейники, з огляду на те, що їм тепер відоме місцезнаходження артефактів, у них тепер є простір для подальших наукових пошуків.

Серпи ж, як того й хотів Гуцан, будуть піддані спеціальним дослідженням та представлені широкому загалу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-