У Києві прощаються з Дмитром Гнатюком

У Києві прощаються з Дмитром Гнатюком

Фото
Укрінформ
У Національній опері України сьогодні, 4 травня, з 11:00 до 13:00 відбувається прощання з видатним оперним співаком, неповторним виконавцем української пісні Дмитром Гнатюком, який помер 29 квітня на 92-ому році життя.

"Згасла одна із найпотужніших зірок українського вокального небосхилу. Відійшов у вічність  видатний оперний співак, музичний режисер і педагог, державний і громадський діяч, Герой України, народний артист України, лауреат Національної премії імені Т.Г.Шевченка Дмитро Михайлович Гнатюк. Його творчість - одна з найяскравіших сторінок історії не тільки Національної опери, якій митець віддав майже сімдесят років свого життя, не тільки української, але й світової музичної культури.  Незрівнянно красивий, потужний, тембрально неповторний баритон і довершена вокальна виконавська культура Дмитра Гнатюка  надавали кожному образу, який він творив на оперній сцені, художньої і мистецької довершеності, цілісності, бездоганності,  винятковості", - ідеться в некролозі театру.

Фото: Вадим Грига/Укрінформ

До золотого фонду  українського оперного мистецтва навіки ввійшли його Остап, Микола, Еней («Тарас Бульба», «Наталка Полтавка», «Енеїда» М. Лисенка), Амонасро, Ріголетто, Ренато («Аїда», «Ріголетто», «Бал-маскарад» Дж. Верді), Мазепа, Євгеній Онєгін однойменних операх П. Чайковського, Ескамільо («Кармен»  Ж. Бізе), Петруччіо («Приборкання  непокірної» В. Шебаліна). В його доробку було сорок партій світової і вітчизняної оперної класики, творів сучасних композиторів. І кожна ставала мистецьким явищем і його особистої біографії, й історії театру.

Дмитро Гнатюк відомий також як невтомний популяризатор української пісенної творчості у світі, зокрема як неповторний виконавець таких пісень, як "Рідна мати моя" (Пісня про рушник), "Два кольори", "Як тебе не любити, Києве мій!".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-