ВР ухвалила за основу закон про Список ЮНЕСКО

ВР ухвалила за основу закон про Список ЮНЕСКО

Укрінформ
Народні депутати ухвалили за основу законопроект №1553 про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини" щодо збереження пам'яток культурної спадщини, внесених до Списку ЮНЕСКО.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримали 249 народних депутатів.

Законопроектом встановлюється нова категорія пам'яток культурної спадщини - пам'ятки всесвітнього значення; визначаються особливості охорони пам'яток культурної спадщини, внесених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО; запроваджується низка термінів, що стосуються таких об'єктів.

Основна увага приділена управлінню пам'ятками всесвітнього значення. Змінами до Закону України «Про охорону культурної спадщини» передбачено створення окремих органів управління пам'ятками всесвітньої спадщини, наглядових рад пам'яток всесвітньої спадщини, визначаються їхні функції та повноваження.

Мета авторів законопроекту - зберегти пам'ятки всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні, які сьогодні здебільшого руйнують через незаконні забудови.

Один із співавторів законопроекту, народний депутат Ігор Васюник, наголосив: «Без перебільшення: через корупцію ми втрачаємо унікальні об'єкти культури, якими Україна так пишається і які вже стали нашою візитівкою у світі. Ця проблема добре відома фахівцям та громадським активістам Львова й Києва, які роками борються з незаконними забудовами на території пам'яток ЮНЕСКО. Особливо це стосується Софії Київської, Києво-Печерської лаври, Історичного ансамблю м.Львова".

За словами депутата, запропоновані законодавчі зміни - це своєрідний «запобіжник» проти будь-яких корупційних дій навколо пам'яток. Зокрема, передбачено створення Органу управління пам'яткою. Керівником повинен бути професіонал з досвідом роботи у цій сфері не меншим 5 років. Здійснюватиме нагляд за діяльністю Органу управління та станом збереження пам'ятки Наглядова рада, до складу якої увійдуть провідні науковці та фахівці у сфері збереження культурної спадщини, громадські активісти у сфері охорони пам'яток. Однією із функцій наглядової ради буде погодження кандидатури на посаду керівника органу управління. Якщо раніше експерти лише просили і кричали про порушення, то тепер вони матимуть повноваження впливати на кінцеве рішення чиновників Мінкультури (при видачі будь-яких дозволів на роботи). Окрім того, законопроектом пропонується доповнити діючий Закон визначеннями понять «пам'ятка всесвітньої спадщини», «буферна зона», закріплюється категорія пам'яток всесвітнього значення.

Васюник зазначив, що даний законопроект розробляла група експертів та фахівців в сфері збереження історико-архітектурної спадщини, архітектори, реставратори. Враховані вимоги хартії та конвенції ЮНЕСКО зі збереження культурної спадщини, які Україна ратифікувала. Окрім того, враховані зауваження 37 сесії Комітету ЮНЕСКО щодо створення Органів управління пам'ятками та плану їхнього розвитку.

«Є підтримка народних депутатів з різних міст України, де також є проблема зі збереженням пам'яток ЮНЕСКО. Важливо, що є підтримка міністра культури В'ячеслава Кириленка. Зараз ми розглядаємо зауваження та пропозиції, готує поправки і будемо виносити законопроект до другого читання», - додає Васюник.

Кандидат архітектури, доцент кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів Національного університету "Львівська політехніка" Василь Петрик наголошує, що з ухваленням цього законопроекту експерти та громадськість зможуть мати реальний вплив на ухвалення рішень щодо пам'яток ЮНЕСКО і контролювати дії чиновників.

«У цьому законі головне, що все концентрується на наглядовій раді, наглядова рада має найвищі повноваження в цьому законі, всі інші органи структури виконавчої влади, котрі функціонують згідно з цим законом, вони повинні рахуватися з рішенням наглядової ради. Тут ми заклали ідеологію дії громади. Ми переносимо відповідальність прийняття рішень на рівень наглядової ради, а вона презентує і органи місцевого самоврядування, і наукову громадськість, і громадські пам'яткоохоронні організації, фахівців,  експертне середовище, культурних діячів, авторитетних людей, включно з депутатами різних рівнів для того, щоб повністю оприлюднити всі ті рішення навколо проблем пам'яток ЮНЕСКО», - сказав Петрик.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-