Кириленко скликає нараду щодо заборони ввезення книг з РФ

Кириленко скликає нараду щодо заборони ввезення книг з РФ

Укрінформ
В'ячеслав Кириленко наступного тижня проведе нараду, на якій розглянуть ініціативу нардепа Остапа Семерака про заборону ввезення на територію України книжок з Росії. 

Про це віце-прем'єр-міністр - міністр культури України повідомив під час засідання Комітету ВР з питань культури і духовності, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Це питання неоднозначне. Є звернення народного депутата Семерака. Як і на будь-яке інше звернення, є реакція уряду у вигляді доручення Прем'єр-міністра на чотири міністерства, на скликання Міністерства економіки як профільного щодо розгляду цієї ініціативи. Робота ведеться. Я думаю, що наступного тижня я скличу нараду як віце-прем'єр", - зазначив Кириленко. 

За його словами, наразі Мінекономіки не має остаточного бачення по цій темі. Разом з тим частина, в тому числі видавців, вважає, що такий захід може бути виправданим - заборона взагалі ввезення по всьому коду класифікації російської книги без винятків. Частина видавців вважає, що треба вдатися до якихось більш гнучких інструментів регулювання і повернутися до ідеї річної давнини - так званого автоматичного ліцензування, коли здійснюється моніторинг змісту книжок.

"Точно, як кіно ми заборонили, тому що там російські військові і "менти" бігають під час російсько-української війни, так само можна підійти до книги і через відповідні експертні комісії допускати книгу, яка не має жодного антиукраїнського змісту, і забороняти ще на вході книгу, яка має відверто антиукраїнський зміст. Але для цього треба створювати відповідну експертну раду, яка здійснюватиме цей контроль на митному кордоні України", - сказав Кириленко.

Він додав, що і перший, і другий варіант може бути відрегульований рішеннями Кабінету міністрів. Водночас віце-прем'єр висловив переконання, що має відбутися "мінімум один великий раунд на засіданні круглого столу громадської дискусії на цю тему, бо є дуже неоднозначні відгуки". 

У свою чергу член комітету Марія Матіос висловила побажання, щоб перш ніж уряд ухвалюватиме таке рішення він зібрав видавничу громадськість, тих, хто впливає на ринок української книги і формує інтелектуальну потугу України, і порадився. 

"Треба, щоб не Міністерство економіки приймало рішення, а щоб громадськість узяла найактивнішу участь в ухваленні цього рішення, бо це є дуже непросте і дуже небезпечне рішення, якщо просто так орієнтуватися на цю ідею", - підкреслила вона.  

А президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін повідомив, що більшість видавців ініціативу ембарго російських книжок не підтримали. 

"В Українській асоціації, якій сьогодні належить 65% ринку тиражної політики, проведено опитування. Не всі відповіли. Відповіли 42 найпотужніших видавництва. І з них лише 6 підтримують однозначно повну заборону. Решта підтримують іншу думку - про те, що мусить бути саме ліцензування на вході і відсікання літератури шкідливої, але не можна заборонити інтелектуальну літературу, медичну, інженерну, технологічну і так далі, бо це буде смерть для залишків інтелектуальної еліти, яка ще є", - наголосив Афонін. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-