Кириленко про руйнування Судацької фортеці: Ми вже звернулися до ЮНЕСКО

Кириленко про руйнування Судацької фортеці: Ми вже звернулися до ЮНЕСКО

Укрінформ
Міністерство культури звертається до ЮНЕСКО з проханням звернути увагу на руйнацію пам’яток у Криму.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства культури України.

"Ми скеровуємо відповідний лист до штаб-квартири ЮНЕСКО у Парижі з тим, аби ця інституція вкотре звернула увагу на неприпустимий стан збереження нерухомих пам’яток на території тимчасово окупованого Криму", - заявив у своїй програмі на Українському радіо Віце-прем'єр-міністр - Міністр культури В'ячеслав Кириленко, коментуючи повідомлення про руйнування одного з об’єктів Судацької фортеці.

Як стало відомо, в ніч проти 17 листопада внаслідок штормового вітру сталося руйнування Безіменної башти №19 Судацької фортеці (м.Судак, АР Крим), внесеної до Попереднього списку Світового культурного надбання ЮНЕСКО.

«Вона була зруйнована очевидно від того, що вже півтора року окупаційна влада не приділяє жодної уваги реставрації пам’яток та протиаварійним роботам. У результаті цей об’єкт, який включено до попереднього списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, зазнав ушкоджень, які не відомо чи можна буде відновити, коли українська влада повернеться до Криму. Якщо йтиме так і надалі, то будуть великі проблеми і щодо Херсонесу, і щодо інших фортець, які дісталися нам у спадок у великій кількості. Всю відповідальність за можливе пошкодження чи руйнацію пам’яток на території  Криму несе окупаційна російська влада», — сказав Кириленко.

 До окупації Криму фахівцями Національного заповідника «Софія Київська» під час проведення щорічної перевірки технічного стану пам’яток у верхній частині стіни Безіменної башти №19 було зафіксовано появу вертикальної повздовжньої тріщини з розкриттям тіла мурування в поперечному напрямку, про що було складено відповідний акт. Заповідником планувалося у 2014 році здійснити відповідні реставраційно-ремонтні роботи. Однак через анексію Криму ці роботи не були здійснені, і стан споруди внаслідок вологої та холодної зими значно погіршився.

Читайте також: Сирійську Пальміру бомбардували російські літаки — ЗМІ

Так зване керівництво новоствореного музею ДБУ РК «Судацька фортеця» обмежилося лише констатацією факту аварійного стану об’єкта (Акт технічного стану від вересня 2014 р.). Протягом другої половини 2014 р. та всього 2015 року так зване керівництво музею не вважало за доцільне провести аварійно-реставраційні роботи на об’єкті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-