Андріївську церкву нарешті дореставрують - у 2016-му

Андріївську церкву нарешті дореставрують - у 2016-му

Укрінформ
На реставрацію Андріївської церкви в Києві, яка є пам'яткою архітектури XVIII ст., держава виділила 4 млн грн. 

Про це повідомив перший заступник генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» Вадим Кириленко.

«Цього року нам за підтримки Міністерства культури виділили кошти - 4 млн грн, і ми розпочали роботи», - сказав Кириленко. 

За його словами, довгий час Андріївська церква перебувала в аварійному стані, протягом 2009-2012 років було проведено роботи з укріплення пагорба, на якому стоїть будівля церкви, та її фундаменту. Останні роки спеціалісти заповідника проводили моніторинг стану фундаменту.

«Ми проводили постійні спостереження і на даний момент констатуємо, що церква та схили пагорба знаходяться в стабільному стані. Аварійний статус знято», - наголосив Кириленко.

Він зазначив, що до кінця року за виділені кошти планується реставрувати більшу частину фасадів, укріпити схили та розпочати роботи з реставрації центральних сходів. Завершити всі роботи планується в 2016 році, а оглядовий майданчик біля Андріївської церкви туристи зможуть відвідати влітку наступного року.

За результатами відкритих торгів, що відбулися в червні ц.р., ремонтно-реставраційні роботи проведе ТОВ "Екстер'єр-Будсервіс", авторський нагляд за проведенням робіт здійснює державний науково-дослідний та проектний інститут "УкрНДІпроектреставрація".

Андріївська церква в Києві збудована за проектом видатного архітектора Франческо Бартоломео Растреллі у 1747-1762 рр. Була діючою до 1961 року. 1968 р. церква була передана Державному архітектурно-історичному заповіднику "Софійський музей" (з 1994 р. - Національний заповідник "Софія Київська"). У 2001 р. постановою Кабінету міністрів надано дозвіл на проведення в Андріївській церкві богослужінь Українській Автокефальній Православній Церкві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-