Псевдореферендум у Криму: прокуратура АРК здійснила 133 кримінальні провадження

Псевдореферендум у Криму: прокуратура АРК здійснила 133 кримінальні провадження

Укрінформ
Прокуратура АР Крим та Севастополя здійснила 133 кримінальні провадження щодо проведеного Росією в 2014 році псевдореферендуму в Криму.

Про це Суспільному повідомив начальник відділу прокуратури АРК Єгор Рєбров, передає Укрінформ.

«Прокуратура АР Крим та м. Севастополя здійснила 133 кримінальні провадження щодо проведення псевдореферендуму «входження Криму до складу РФ на правах суб’єкта федерації» 16 березня 2014 року», - йдеться у повідомленні.

Рєбров поінформував, що на даний момент до суду надійшло 118 обвинувальних актів за ч. 1 ст. 111 ККУ (державна зрада) щодо 69 колишніх депутатів Верховної Ради АР Крим 6 скликання та 49 депутатів Севастопольської міської ради.

Крім того, вже винесено 15 заочних вироків: 11 депутатів Верховної Ради АР Крим та чотири депутати Севастопольської міської ради були засуджені до позбавлення волі на терміни від 10 до 14 років.

Читайте також: Десять років окупації Криму: Трюдо нагадав, що Росія воює проти України з 2014 року

«Насамперед, це особи, які своїми рішеннями дали формальний привід, підставу для проведення цього референдуму. Тобто, це депутати АР Крим та Севастопольської міської ради, які приймали рішення про проведення цього «загального кримського референдуму» на своїх сесіях. Незаконні рішення! Бо таке рішення суперечило Конституції України», - наголосив Рєбров.

Дії цих осіб були формальною підставою для проведення псевдореферендуму та спрямовані на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності України.

Також до суду відправили обвинувальний акт стосовно голови виборчої комісії АР Крим та повідомлено про підозру двом членам даної виборчої комісії.

Як повідомлялося, 26 лютого 2014 року депутати-зрадники Верховної Ради АРК, попри масові протести, проголосували за проведення незаконного референдуму, призначивши його на 25 травня 2014 р. Невідомо, чи вдалося їм зібрати кворум для цього рішення, оскільки на засідання не допустили ЗМІ. Пізніше дату псевдореферендуму змінили на 30 березня, потім - на 16 березня. За результатами "референдуму", які оголосили організатори, за приєднання до Росії у Криму (крім Севастополя) буцімто проголосувало 96,77 % учасників голосування, у Севастополі - 95,6 %.

Читайте також: «Коли Росія захопила Кримсвіт просто впав на коліна»

Насильницька анексія Криму не визнається українською державою, не визнається Генеральною асамблеєю ООН, ПАР’Є, ПА ОБСЄ, а також суперечить рішенню Венеційської комісії. Згідно з Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» територія Кримського півострова внаслідок російського захоплення вважається тимчасово окупованою територією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-