Декларація Кримської платформи фіксує невизнання анексії півострова Росією - Зеленський

Декларація Кримської платформи фіксує невизнання анексії півострова Росією - Зеленський

Укрінформ
Декларація Кримської платформи чітко фіксує невизнання незаконної анексії Росією півострова та містить зобов'язання розглянути запровадження додаткових політичних, дипломатичних та обмежувальних санкцій стосовно Росії у разі подальшої агресії.

Про це сказав Президент України Володимир Зеленський під час інавгураційного саміту Кримської платформи, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми маємо схвалену усіма учасниками декларацію Кримської платформи... Вона чітко фіксує невизнання незаконної анексії Криму Росією, зобов'язання розглянути запровадження додаткових політичних, дипломатичних, обмежувальних санкцій відносно Росії у разі подальшої агресії, об'єднання зусиль всіх країн-учасниць нашої Кримської платформи задля зміцнення безпеки і стабільності у Чорноморському регіоні", - сказав Зеленський.

Він додав, що "вперше на міжнародному рівні Російську Федерацію визнано державою-окупантом". і відповідно до норм міжнародного гуманітарного права вона має негайно припинити порушення прав людини на тимчасово окупованому півострові Крим та забезпечити вже зараз безперешкодний доступ до Криму для міжнародних гуманітарних та правозахисних організацій. Президент висловив вдячність усім учасникам саміту.

Зеленський також наголосив, що в інавгураційному саміті Кримської платформи взяли участь 46 іноземних делегацій високого рівня. І відзначив, що це - "щонайменше 46 доказів того, що наш світ не перейшов у формат кожен сам за себе, що він буде і надалі об'єднуватись проти несправедливості, що він був, є і буде на боці України, тобто на боці правди і принципів міжнародного права".

Глава держави зауважив, що це важливо для України та для всіх кримчан, які з кожним роком все більше розуміють, що їх "обманули, використали і що вони потрібні Росії як склад для зберігання зброї".

"Вони точно побачать цей саміт, вони знатимуть, що про них, про кримчан, не забули, не забудуть. І відтепер це нарешті закріплено на найвищому міжнародному рівні", - наголосив Зеленський.

Читайте також: Зеленський: У декларації, яка засуджує окупацію Криму, буде рядок для підпису Росії

Як повідомлялося, у понеділок у Києві проходить установчий саміт ініціативи Президента України з деокупації Криму “Кримська платформа”.

Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-