У Криму можуть зруйнувати пам’ятку

У Криму можуть зруйнувати пам’ятку "Херсонес Таврійський"

Укрінформ
В Криму окупанти проводять музичний фестиваль «Опера в Херсонесі» на території музею-заповідника "Херсонес Таврійський" у Севастополі, що може призвести до руйнації пам’ятки.

Про розповів у коментарі Громадському радіо археолог, завідувач сектору археології заповідника Софія Київська Тимур Бобровський.

Він зазначив, що сцену та місця для глядачів змонтували на колишній портовій частині стародавнього міста Херсонес і на території так званої римської цитаделі. На останній, за словами археолога, знаходяться стародавні рештки творінь античного і візантійського часу.

Фото: Громадське Радіо
Фото: Громадське Радіо

«Це зйомні конструкції. В основному зроблені з дерева, які розміщуються безпосередньо на рештках. За переконаннями проектувальників, ці будови не контактують з стародавніми кладками. Але те, що мені вдалося побачити на відео, яких достатньо багато, це не зовсім так. І, без сумніву, подібні конструкції сильно збільшують навантаження на ці стародавні кладки. В перспективі це може призвести до їх розрушення», — розповів Бобровський.

Крім того, зауважив він, на пам’ятках Херсонесу працює важка техніка.

Читайте також: З окупованого Криму пішла остання мережа західних готелів - Reuters

«Вона їздить безпосередньо по стародавньому місту. Звідти вивозяться уже відпрацьовані і досліджені археологами так звані «відвали». Їх вивозять. Разом із ними, мабуть, вивозять і частину культурного шару. Тому що можна бачити, що у цих відвалах попадаються цілі мармурові колони», — каже археолог.

На його думку, Україна повинна звернутися в ЮНЕСКО щодо внесення Херсонесу Таврійського, який є об'єктом культурної спадщини ЮНЕСКО, до списку пам'яток, які знаходяться під загрозою.

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін у суботу, 4 серпня, відвідав окупований Крим і побував на вечорі-відкритті другого міжнародного музичного фестивалю "Опера в Херсонесі".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-