9 листопада. Пам’ятні дати

9 листопада. Пам’ятні дати

Укрінформ
Щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця, українці відзначають День української писемності та мови.

Щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця, українці відзначають День української писемності та мови. Свято відзначається згідно з Указом Президента №1241/97. Нестор Літописець був монахом Києво-Печерського монастиря (бл.1114 р.), першим давньоруським письменником і літописцем, послідовником творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Автор житій князів Бориса і Гліба, Феодосія Печерського; традиційно вважається одним з авторів «Повісті  временних літ». Історія не зберегла для нас свідчень про рік та місце народження майбутнього літописця, його батьків, час смерті. Відомо, що він з’явився у Києво-Печерському монастирі вже по смерті Феодосія Печерського (1074 р.), ігумен Стефан постриг Нестора в ченці і поставив його дияконом. Саме Нестор увів історію Русі в річище всесвітньої історії. Щороку саме в День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, а також проводиться Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Цьогоріч він буде ювілейний - п’ятнадцятий. Захід вперше транслюватиметься не лише по радіо, а й по телебаченню. Співорганізатором акції є Київський національний університет ім. Т. Шевченка. Диктант писатимуть спеціально запрошені учасники: політики, громадські та культурні діячі, митці, учні київських шкіл і студенти університету Шевченка. Передбачається, що в акції візьмуть участь письменники Василь Шкляр та Оксана Забужко, Ірен Роздобудько та Іван Андрусяк; музиканти: дует «Сестри Тельнюк», Вадим Красноокий (фронтмен гурту «Mad Heads»); співачки Марина Одольська, Тетяна Піскарьова; актори Євген Нищук, Ольга Сумська, Володимир Горянський, а також віце-прем’єр-міністр України - міністр культури В’ячеслав Кириленко та міністр освіти і науки Сергій Квіт. Мета радіодиктанту – перевірка знань, а також солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово.

З 9 по 15 листопада в Україні пройде Тиждень безпеки дорожнього руху. У рамках Десятиліття Дій з Безпеки Дорожнього Руху 2011-2020, проголошеного Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН №64/255 від 10 травня 2010 року, Міністерство охорони здоров’я України виступило ініціатором проведення в Україні щорічного Тижня безпеки дорожнього руху. Цьогорічний Тиждень безпеки дорожнього руху пройде за підтримки Кабінету Міністрів України, за участю профільних міністерств та відомств, Всесвітньої організації охорони здоров’я та інших міжнародних і вітчизняних організацій. Головною темою Тижня у 2015 році, визначеною Організацією Об’єднаних Націй на всесвітньому рівні, стане безпека дітей на дорозі. Усі заходи матимуть на меті привернення уваги суспільства до проблеми дитячого травматизму та смертності на дорогах і поліпшення дорожньої безпеки.

Міжнародний день боротьби з фашизмом і антисемітизмом. Відзначається з ініціативи ООН, ЮНЕСКО, Ради Європи і міжнародних європейських організацій. У ніч з 9 на 10 листопада 1938 року одночасно в Німеччині й Австрії почались масові єврейські погроми, організовані керівництвом нацистської партії («Кришталева ніч»). Приводом до заздалегідь спланованої акції стало вбивство німецького дипломата Ернста фон Рата, вбитого в Парижі студентом-євреєм Гриншпуном. На ранок, коли зійшло сонце, вулиці міст нестерпно блищали від битого скла (звідси й «красива» назва – «Кришталева ніч»).За короткий проміжок часу було спалено й зруйновано 267 синагог та заарештовано близько 30 тисяч євреїв.

Всесвітній день Книги рекордів Гіннеса. Заснований у 2003 році, коли кількість екземплярів книги рекордів Гіннеса перевищило 100 мільйонів екземплярів.

Національне свято Королівства Камбоджа – День Незалежності (1953). 

Події дня:

90 років тому (1925) був заснований Інститут біохімії імені О.В. Палладіна НАН України – один з перших українських науково-дослідницьких інститутів.

54 роки тому (1961) місто Сталіно перейменовано в Донецьк.

20 років тому (1995) Україна стала 37 країною-членом Ради Європи. 9 листопада 1995 року відбулась урочиста церемонія вступу України до РЄ. Того ж дня Генеральний секретар РЄ Д.Таршис та член Європейської Комісії Ганс ван дер Брук підписали Спільну програму Комісії європейських співтовариств та Ради Європи щодо реформування правової системи, місцевого самоврядування та удосконалення системи правозастосування в Україні. Набувши членства в РЄ, Україна взяла на себе низку зобов’язань у сфері реформування чинного законодавства на основі норм та стандартів РЄ, зокрема прийняти відповідні закони та приєднатися до ряду конвенцій. При цьому РЄ висловила готовність надавати всебічну експертну допомогу.

Ювілеї дня:

143 роки тому народився Богдан Сильвестрович Лепкий (1872-1941), український письменник, педагог, перекладач, літературознавець. Народився в с. Крегулець Гусятинського округу в Галичині (тепер Тернопільська обл.) у родині священика. Навчався у Бережанській гімназії, у Віденському та Львівському університетах. З 1895 року – вчитель української та німецької мови і літератури у Бережанській гімназії. В 1899–1914 рр. перебував у Кракові. Друкуватися почав з 1895 року. Під час Першої світової війни (1914–1918) вів культурно-освітню роботу в таборах полонених (Венцляр). Після війни деякий час був у Берліні, де став співробітником видавництва «Українське слово». В 1925 році повернувся до Кракова, працював професором Ягеллонського університету. За спогадами сучасників, письменник читав лекції з пам’яті, без допомоги будь-яких записок; був дуже уважним і вибачливим до своїх слухачів, умів збудити в них любов до свого предмету і цим самим переконати їх у цінності української літератури. П. Карманський, гарний приятель Б. Лепкого зазначав, що «жодне помітне свято не обходилося без читання ним власних творів. Струнка, гарна й певна себе постава, милий, м’який, ліричний голос, який так легко промовляє до чуття навіть дерев’яних людей, - все те зробило Лепкого найбільш популярною постаттю на галицькому ґрунті». Щороку Лепкий відвідував рідні місця, переважно був у с. Черче недалеко від м. Рогатина. У 1938-1939 рр. був членом польського сенату у Варшаві. Помер і похований у Кракові. Автор збірок поезій: «Стрічки», «Осінь», «Книжка горя», «Доля»; тетралогії «Мазепа», оповідань, спогадів, літературознавчих критичних нарисів. Богдан Лепкий є автором знаменитої (особливо серед українських емігрантів у Канаді, Америці та Австралії) пісні-реквієма «Журавлі», яка вже встигла стати народною. Цю пісню неперевершено виконувала Квітка Цісик, була вона й в репертуарі Анатолія Солов’яненка.

Роковини смерті:

221 рік тому у селі Паніванівка (тепер Сковородинівка) Золочівського району на Харківщині в оселі свого приятеля Андрія Ковалівського пішов з життя Григорій Савич Сковорода (1722–1794), український просвітитель-гуманіст, філософ, поет. Твердив, що справжня мудрість полягає не стільки в пізнанні істини, скільки в тому, щоб жити в істині. Саме тому він забороняв видавати свої книги, хоча називав їх «дітьми», вважаючи істинним філософським результатом «книгу» свого життя. 25 років філософ мандрував Україною – шляхами Київщини і Слобожанщини, несучи людям поезії «божественних пісень», філософську мудрість і святу мораль. «Мой жребий з голяками», проголошував він і рішуче відхиляв численні пропозиції з боку духовенства і світських правителів посісти ту чи іншу високу посаду. Так, на запрошення ченців Києво-Печерської лаври прийняти духовний сан і стати «столбом церкви и украшением обители» Сковорода відповів: «Я столботворения умножать собою не хочу, довольно и вас, столбов во храме Божем». Подібна іронічна відповідь прозвучала і на пропозицію з боку Катерини ІІ стати придворним філософом: «Мне моя свирель и овца дороже царского венца». Цікава деталь з біографії Григорія Савича: за життя жоден з його творів не був опублікований. Уперше вони були надруковані до 100-річчя з дня його смерті. А ще через 100 років, до 200-ліття з дня смерті (1994), вперше здійснено видання усіх творів Г. Сковороди у перекладі сучасною українською мовою. Його творча спадщина складає 18 оригінальних праць та 7 перекладів. «Неможливо не дивуватися дурням, які роблять усе, аби продертися у чини, зовсім їм не підходящі. Який змій їм нашептав на вухо, що чин та одяг перемінять їхнє буття? Громада, складена із таких людей, нагадує корабель, на якому пливуть одягнуті, як люди, мавпи. А скільки навколо віслюків, що носять шкуру лева! Навіщо? Для того, щоб жити за своїми рабськими примхами, турбувати людей та проламуватися через громадянські паркани законів?» (Написано 241 рік тому. Григорій Сковорода, «Басни Харьковскія», 1774 рік).

75 років з дня смерті Невілла Чемберлена (1869-1940), державного і політичного діяча Великобританії, лідера Консервативної партії, попередника Вінстона Черчілля на посаді прем’єр-міністра. Від імені Великобританії підписав Мюнхенську угоду 1938 року.

45 років з дня смерті Шарля де Ґолля (Шарль Андре Жозеф Марі де Ґолль, 1890-1970), французького політичного, державного і військового діяча, генерала, засновника і президента П’ятої Республіки (1958). Президент Франції (1959-1969 рр.). У 1940 році заснував у Лондоні патріотичний рух «Вільна Франція», який приєднався до антигітлерівської коаліції; з 1943 – керівник Французького комітету національного визволення, створеного в Алжирі. У 1944-1946 – глава Тимчасового уряду Франції. Після війни – засновник і керівник партії Об’єднання французького народу. У 1958 році – прем’єр-міністр. За його ініціативи була підготована нова Конституція (1958), що значно розширила права президента; у роки його президентства Франція здійснила плани зі створення власних ядерних сил, вийшла з НАТО. 22 листопада виповнюється 125 років від дня його народження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-