Латвія передасть Україні партію дронів на €1 мільйон

Латвія передасть Україні партію дронів на €1 мільйон

Укрінформ
Латвія найближчим часом відправить в Україну безпілотники власного виробництва на загальну суму 1 млн євро.

Про це заявила Прем'єр-міністр Латвії Евіка Сіліня під час спільної пресконференції з українським колегою Денисом Шмигалем, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу латвійського Кабміну.

«Ми працюємо з латвійськими підприємцями для розвитку індустрії виробництва безпілотників. Нині комплектуються вантажі в Україну з дронами латвійського виробництва, щоб поставити їх найближчим часом. Незабаром ми відправимо в Україну перші дрони вартістю 1 млн євро», - сказала Сіліня.

Читайте також: Виробництво дронів, лікування бійців та спецтрибунал: Шмигаль зустрівся з латвійською колегою

Вона додала, що в межах "Коаліції дронів" її лідер Латвія планує у 2024 році виділити на закупівлю безпілотників для України не менше ніж 10 млн євро.

Сіліня також розповіла про новий пакет військової допомоги Україні, запланований на квітень. За її словами, з резерву Національних збройних сил планується передати матеріально-технічні засоби, зокрема озброєння та боєприпасів на суму 22,2 млн євро. Пакет включатиме боєприпаси, вибухівку та зброю, а також транспортне, індивідуальне та допоміжне обладнання. Крім того, на закупівлю артилерійських боєприпасів для України у межах чеської ініціативи Латвія виділить близько 10 млн євро.

Зустріч очільників урядів України та Латвії / Фото: Кабмін

З урахуванням квітневого пакета військова допомога Україні з боку Латвії сягне 392 млн євро. Загальна підтримка України Латвією цього року сягне 850 млн євро. У 2024 році підтримка України перевищить 200 млн євро, військова допомога становитиме приблизно 112 млн євро, що становитиме близько 0,25% ВВП Латвії.

Читайте також: Шмигаль обговорив з прем'єркою Латвії військово-технічну допомогу для України

Під час зустрічі глав урядів також ішлося про підготовку до 10-го засідання латвійсько-української міжурядової комісії, яке відбудеться у травні в Києві. Серед пріоритетних напрямів діяльності комісії - сприяння економічному співробітництву.

Зазначалося, що одним із найважливіших питань для Латвії є підтримка України на її шляху до інтеграції в ЄС. Наступним кроком буде узгодження рамок переговорів, а також проведення міжурядової конференції до кінця червня, підкреслила Сіліня.

Йшлося й про ефективне впровадження санкцій ЄС та уникнення обходу санкцій з метою обмеження російської воєнної машини.

Співрозмовники також обговорили низку інших тем, зокрема участь Латвії у відбудові України.

Читайте також: Прем'єр Латвії підтримує ідею тренувальної місії НАТО в Україні

Сіліня запевнила в тривалій допомозі Україні аж до її перемоги та встановлення справедливого миру.

Прем’єр-міністри Латвії та України узгодили спільну заяву, в якій наголошується на продовженні тісної співпраці в політичній, економічній та фінансовій сферах.

Як повідомлялося, програма візиту Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля у Латвію передбачає зустрічі з главою латвійського уряду Евікою Сілінєю, президентом Едгарсом Рінкевичсом, спікером Сейму Дайгою Мієрінею, відвідання Музею окупації.

Фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-