Битва за Україну. День сімсот шістдесят сьомий

Битва за Україну. День сімсот шістдесят сьомий

Укрінформ
У римо-католицькій громаді Севастополя з нагоди свята Великодня провели урочисте богослужіння українською мовою

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот шістдесят сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 31 березня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Християни західного обряду 31 березня святкують Великдень або Воскресіння Христове.

- Президент привітав українців із католицьким Великоднем, зазначивши, що це свято нагадує про силу духу, яка не дозволить темряві перемогти – Телеграм глави держави.

- Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський привітав з Великоднем українських захисників та міжнародних партнерів, які святкують за західним обрядом – Фейсбук-сторінка Сирського.

- Папа Римський Франциск у традиційному Великодньому посланні Urbi et Orbi згадав про російсько-українську війну та висловив побажання про загальний обмін усіма полоненими між Росією та Україною – Vatican News.

***

У другу річницю визволення Київської області від російських окупантів

- Президент Зеленський

  • вшанував пам'ять українців, убитих загарбниками під час окупації Бучанської громади – Офіс Президента України.
  • взяв участь у церемонії піднятті прапора України біля Меморіалу пам’яті захисників Бучанської громади та вручив почесні відзнаки міст – героїв України та державні нагороди військовослужбовцям – сайт Президента.
  • оглянув відновлені будинки в Ірпені, які зруйнували росіяни у березні 2022 року, та новий реабілітаційний центр у Бородянці – Фейсбук глави держави.

- Низка послів разом з Президентом України відвідали Бучу та вшанували пам’ять загиблих у місті та загалом у північних областях України, які побували під окупацією на початку повномасштабної війни – «Європейська правда». На пам’ятних заходах у Бучі були присутні посол США Бріджит Брінк, посол Німеччини Мартін Єгер, італійський посол Франческо Дзадзо, посол Австрії Арад Бенкьо. Дописи до річниці звільнення передмість Києва опублікували МЗС Британії, глава МЗС Швеції Тобіас Більстрьом. Президентка Молдови Мая Санду закликала демократичні країни до єднання задля продовження підтримки України

- Після деокупації у Бучі було виявилено тіла 422 загиблих мирних мешканців, а загалом у Бучанському районі знайдено 1190 тіл. Остаточна кількість жертв, які загинули внаслідок дій російських терористів, ще не встановлена – Андрій Нєбитов, заступник голови Нацполіції. Поліція ідентифікувала понад тисячу російських загарбників, які в кінці лютого 2022 року вдерлись у Бучу. Також упізнані більш як 100 військових, які безпосередньо вчиняли воєнні злочини.

ЦИТАТА

Володимир Зеленський, президент України: «Вітаю українців і всіх християн, які відзначають Великдень сьогодні. Хай віра єднає всі добрі серця та зміцнює тих, хто захищає свій дім. І хай ближчим стане справжній мир для всієї нашої України та всіх народів, які страждають від воєн».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Росія атакувала ракетами Х-101, Х-555, «Іскандер-М» та дронами. 18 цілей з 27 повітряних цілей збила ППО – Повітряні сили ЗСУ.

- Авдіївський напрямок залишається основним для наступу російських окупаційних військ, там залучено не одну і не дві бригади, а саме армію, яка складається з декількох дивізій – Дмитро Кухарчук, командир другого штурмового батальйону Третьої окремої штурмової бригади.  

- Міноборони РФ заявило про захоплення селища Іванівське на захід від Бахмуту. Аналітики Інституту вивчення війни наразі не знайшли візуальних доказів, які б підтверджували цю інформацію – Інститут вивчення війни. У Донецькій області тривають позиційні бої на північний захід від Бахмута біля Богданівки; на захід від Бахмута біля Часів Яру та в межах Іванівського, а також на південний захід від Бахмута біля Кліщіївки, Андріївки та Нью-Йорка.

- Росії для наступу на Харків потрібне угруповання у 500 тисяч, повністю штатно укомплектоване технікою, і резерв щонайменше 100−150 тис. – Олександр Коваленко, військово-політичний експерт групи «Інформаційний спротив».

- Після ударів по Севастополю Росія намагається захистити порт у Новоросійську. Біля порту виставлено баржі для захисту від атак українських морських дронів – розвідка Британії.

- Росія тривалий час накопичувала крилаті ракети типу «Калібр», які може використати для завдання ударів по Україні – Кирило Буданов, начальник ГУР.

Росія не надала жодної нової інформації щодо падіння літака Іл-76, на борту якого нібито перебували українські військовополонені – Кирило Буданов, начальник ГУР.

- Сили оборони України за період з 24 по 31 березня знищили близько 5420 осіб особового складу російських військ та 1088 одиниць озброєння і військової техніки – генерал-лейтенант Олександр Павлюк, командувач Сухопутних військ ЗСУ.

- Міністерство оборони близько 70% свого бюджету виділяє на грошове забезпечення військових, виплати родинам загиблих, виплати за поранення, близько 20% йде на закупівлю озброєння і військової техніки – Юрій Джигир, заступник міністра оборони України.

***

Чергова повітряна атака росіян

- Ворог атакував крилатими ракетами обʼєкт критичної інфраструктури на Львівщині, який уже був його ціллю 24 та 29 березня, одна людина загинула. Під завалами можуть бути люди – Львівська ОВА.

- Над Одеською областю ППО збила 8 ворожих дронів, падіння одного з «Шахедів» спричинило пожежу. Енергетики вводять аварійні відключення у зв'язку з пошкодженнями, яких зазнало енергообладнання – Укренерго.

- По Херсонській області росіяни били дронами-камікадзе, балістичними ракетами та КАБами. Поцілили по законсервованому агропідприємству. У Бериславському районі Херсонщини поранено двох місцевих жителів – Херсонська облпрокуратура.

- У Харкові знову вводяться графіки погодинних відключень електроенергії – Міненерго.

- Внаслідок ракетного удару по Зміївському району Харківщини у неділю постраждали, за попередньою інформацією, 5 осіб – Сергій Мельник, начальник Харківського військового гарнізону.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль подав декларацію про доходи за 2023 рік. Заробив у сім разів менше дружини – Ліга.Новини.

- У римо-католицькій громаді Севастополя з нагоди свята Великодня провели урочисте богослужіння українською мовою – Крим.Реалії.

- Зелена енергетика України при її подальшому розвитку може ефективно замінювати енергетичні потужності,  які були знищені чи пошкоджені внаслідок російських обстрілів – заява Української вітроенергетичної асоціації.

- Фільм «Довбуш» режисера Олеся Саніна здобув гран-прі Українського міжнародного кінофестивалю у Великій Британії «ПТАХ» – пресслужба кінофестивалю.

***

- Україна експортувала 22 000 тонн шоколаду до країн Європейського Союзу в 2023 році і посіла третє місце за цим показником серед країн поза межами об'єднання. На частку України припало 13% імпорту цієї продукції – дані Євростату.

- За тиждень з 25 по 29 березня Національний банк України зменшив продаж валюти на міжбанку до 654,6 млн дол., при цьому купивши майже 2 млн дол. – НБУ.

- Через блокування державного кордону державний бюджет у березні недоотримав 6,3 млрд грн – Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

- Від початку дії програми «єОселя» понад 8,5 тис. українських родин взяли кредити на придбання житла; сума виданих іпотечних кредитів становить більш як 13 млрд грн – Мінекономіки.

- Енергоблок Хмельницької АЕС підключили до мережі після ремонтних робіт на два тижні раніше запланованого терміну – Міненерго.

- ПАТ «Укрнафта» провело інтенсифікацію на одному із родовищ на заході України, внаслідок чого добовий дебіт зріс на 138 тонн нафти – пресслужба компанії.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Франція поставить Україні сотні бронемашин VAB, а також ракети для систем протиповітряної оборони SAMP/T і боєприпаси з дистанційним управлінням в рамках нового пакету військової допомоги – Себастьян Лекорню, міністр збройних сил Франції.

- СБУ допомогла чеській контррозвідці викрити в Празі проросійську мережу впливу на євродепутатів, за якою стояв кум Путіна Медведчук – Укрінформ.

- Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен не виключила можливості відправки іноземних військ в Україну у майбутньому, однак наразі, за її словами, у цьому нема потреби – Financial Times.

- Через ракетну атаку Росією України в Польщі знову підняли авіацію – Збройні сили Польщі.

***

- Євросоюз закрив свій повітряний простір для турецької авіакомпанії Southwind Airlines, запідозривши її у зв'язках із Росією – Turizm Guncel.

- Французька армія у разі початку великої військової операції здатна розгорнути до 20 тисяч осіб, а відповідне рішення Париж може ухвалити значно швидше, ніж інші країни Європи. Про це заявив військовий історик, полковник Мішель Гоя – Le Parisien.

- Мер Парижа Анн Ідальго заявила, що російським і білоруським спортсменам «не будуть раді» на Олімпійських іграх, які цього року відбудуться у французькій столиці – «Європейська правда».

- 31 березня в Туреччині відбуваються вибори до місцевих органів влади – Укрінформ.

- В Азербайджані заявили, що Вірменія накопичує бронетехніку, артилерійські установки, а також інші важкі вогневі засоби на кордоні. Міністерство оборони Вірменії спростувало заяви азербайджанської сторони – Міноборони Азербайджану.

- 31 березня Болгарія та Румунія стали новими членами Шенгенської зони. В Болгарії пройшла спеціальна церемонія з нагоди вступу країни до Шенгену – «Європейська правда».

- В Австрії затримали колишнього співробітника вже розформованого Федерального відомства із захисту конституції та боротьби з тероризмом (BVT) за підозрою у шпигунстві на користь Росії – Der Standard.

- В Японії фінансовий рік закінчився рекордом фондового ринку. За останні 12 місяців індекс Nikkey-225 виріс на 12 328 пунктів до 40 369,44 пункта – Reuters.

- Сьогодні ввечері прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу прооперують, його замінятиме глава Мін'юсту – The Times of Israel.

- Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) завдала удару по оперативному штабу палестинського терористичного руху «Ісламський джихад», розташованому у внутрішньому дворі госпіталю «Аль-Акса» в секторі Гази – The Jerusalem Post.

ВОРОГ

- Путін підписав указ про призов на військову службу 150 тисяч росіян – росЗМІ.

- ФСБ провела «контртерористичну операцію» у Дагестані. Спецпризначенці заблокували «терористів» у кількох житлових кварталах Махачкали та Каспійська – росЗМІ.

- Путін наказав окупаційним адміністраціям облаштовувати нові цілорічні морські курорти та розвивати туризм на тимчасово окупованих територіях, особливо у Приазов’ї – Центр нацспротиву. Зважаючи на те, що Кремль поспіхом будує автомагістраль та залізничну лінію вздовж узбережжя Азовського моря можна припустити, що такі курорти будуть «зоною відпочинку» для окупаційних військ, працівників окупаційних адміністрацій і колаборантів.

- Понад 50% росіян поділяють вислови Путіна про причетність України до теракту у підмосковному концертному залі Crocus City Hall. Про це свідчать дані опитування, проведеного англо-українським центром досліджень Open Minds – Financial Times.

- Центральний районний суд Оренбурга (РФ) заарештував власника ЛГБТ-бару Pose – Медиазона.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-