США можуть надати Україні далекобійні ATACMS, якщо Конгрес схвалить новий пакет допомоги - ЗМІ

США можуть надати Україні далекобійні ATACMS, якщо Конгрес схвалить новий пакет допомоги - ЗМІ

Укрінформ
Адміністрація президента США Джо Байдена працює над наданням Україні нових потужних балістичних ракет великої дальності ATACMS.

Про це повідомляє NBC News з посиланням на двох американських чиновників, передає Укрінформ.

Наприкінці минулого року США почали постачати Україні армійські тактичні ракетні системи, відомі як ATACMS, але лише старої модифікації та середньої дальності.

За словами офіційних осіб, зараз США схиляються до того, щоб надати Україні ракети більшої дальності, що дозволить Україні завдавати ударів на більшій відстані в межах Кримського півострова, який тимчасово окупувала Росія.

Однак подальше фінансування США для України залишається невизначеним через спротив колишнього президента Дональда Трампа та його союзників-республіканців у Конгресі. Представники американського оборонного відомства повідомили NBC News, що США мають обмежений запас ATACMS і навряд чи відправлять їх в Україну без грошей на поповнення запасів США.

Читайте також: Кулеба після зустрічі з Блінкеном: Працюємо над рішенням для продовження військової допомоги США

За словами двох американських чиновників, якщо Конгрес схвалить збільшення фінансування для України, США можуть включити ATACMS великої дальності в один із перших пакетів військової допомоги, оплачених за ці гроші. У США також є боєприпаси та артилерія, які готові негайно надіслати в Україну, якщо фінансування буде схвалено, додали офіційні особи.

Також вони не виключили звернення до союзників з проханням надати ракети і Україні та поповнити свої запаси ATACMS.

NBC News пише, що Білий дім не відразу відповів на запит про коментар. «Без додаткового (законопроєкту про фінансування – ред.) ми наразі не маємо пакету допомоги в галузі безпеки, який можна надати Україні», – сказав речник Міністерства оборони США.

Як повідомлялося, нижня палата Конгресу США пішла на канікули, залишивши без розгляду схвалений Сенатом пакет допомоги Україні.

Сенат США 13 лютого 70 голосами схвалив двопартійний закон про фінансування, що передбачає допомогу Україні, Ізраїлю та іншим країнам-союзникам без урахування заходів боротьби з імміграцією. Далі документ має бути схвалений Палатою представників і підписаний президентом.

Читайте також: Передача Україні ракет ATACMS і Taurus фундаментально змінить хід війни - Аслунд

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на полях Мюнхенської конференції з безпеки розповів державному секретареві США Ентоні Блінкену про поточні пріоритетні потреби захисників України та навів аргументи для надання далекобійних ракет ATACMS.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-