Звільнення Залужного означає серйозне перезавантаження Генштабу - експерт

Звільнення Залужного означає серйозне перезавантаження Генштабу - експерт

Укрінформ
Звільнення Валерія Залужного з посади головнокомандувача Збройних сил і призначення на цю посаду Олександра Сирського свідчить про достатньо серйозне перезавантаження Генерального штабу, але не вплине на допомогу західних партнерів.

Таку думку висловив в ефірі Українського радіо доктор політичних наук Петро Олещук, передає Укрінформ.

«Стосовно військової оцінки, тут все буде залежати, зокрема, від команди, яка прийде. Тому що мова йде не лише про відставку головнокомандувача та призначення іншого, а про достатньо серйозне перезавантаження Генерального штабу. Адже з'явилося повідомлення про те, що Президент України провів розмови із низкою генерал-полковників. Тобто вертикаль управління Збройних Сил України буде достатньо серйозно перезавантажена», - сказав Олещук.

На думку експерта, причин для звільнення Залужного насправді було багато, і вони всі спрацювали в комплексі.

Коментуючи пропозицію Зеленського Залужному - і надалі перебувати у команді Української держави - Олещук зауважив, що, ймовірно, йдеться не про команду Президента та посади, які у сфері відповідальності Глави держави. А про посади на рівні українського уряду. «Валерій Залужний продемонстрував якості справжнього державника. Державники - це люди, які насамперед ставлять на перше місце державу і державні інституції, а саме - армію, для якої він дуже багато у своєму житті віддав. І те, що у нас є такі державники, це значною мірою дозволяє нам дещо по-іншому, мабуть, дивитися на себе і на Українську державу. Це, я думаю, найважливіше. І державники потрібні Україні, на яких би постах вони зараз не були», - зауважив політолог.

Читайте також: Діаспора подякувала Залужному за службу народу України

Водночас він висловив переконання, що кадрове рішення не позначиться на допомозі наших міжнародних партнерів. «Я думаю, що не позначиться. Але з допомогою для України є вже дуже серйозні проблеми, які витікають із внутрішньополітичної ситуації країн-партнерів. З цього приводу радник президента Сполучених Штатів з питань зовнішньої політики Джейк Салліван сказав, що це суверенне право українського керівництва - призначати керівництво Збройних сил України... Я думаю, вони (міжнародні партнери - ред.) будуть в першу чергу дивитися на ефективність і на те, наскільки українське політичне керівництво може цю ефективність підтримувати, зокрема і в контексті взаємодії зі Збройними силами. Їх цікавить навіть не командування Збройних сил, скільки українське Міністерство оборони і, зокрема, те, наскільки ефективно наразі займаються викоріненням корупції», - додав Олещук.

«Тому в Україні треба демонструвати високий рівень ефективності боротьби з корупцією. І останнім часом, після призначення нового міністра, справді було викрито дуже багато корупційних схем в Міністерстві оборони», - резюмував експерт.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер, 8 лютого, Президент Володимир Зеленський провів зустріч із головнокомандувачем Збройних сил Валерієм Залужним та подякував йому за два роки захисту України.

Після цього ОП оприлюднив указ Президента про призначення генерал-полковника Олександра Сирського головнокомандувачем ЗСУ.

Водночас Зеленський запропонував генералу Валерію Залужному бути й надалі разом у команді Української держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-