Час розірвати коло безкарності: Нобелівська лауреатка - про спецтрибунал для очільників Кремля

Час розірвати коло безкарності: Нобелівська лауреатка - про спецтрибунал для очільників Кремля

Укрінформ
Нинішня агресія Росії проти України стала можливою через відсутність покарання попередніх диктаторів у Москві за злочини проти українського народу.

На цьому наголосила голова Центру громадянських свобод, Нобелівська лауреатка миру 2022 року Олександра Матвійчук під час спеціальної події Київського безпекового форуму, передає Укрінформ.

«Геноцид 1932-33 років – це один із найстрашніших злочинів проти людства, вчинених за всю історію цивілізації. Світ відродив пам’ять про мільйони невинних українців, убитих Кремлем. Але світ не зміг викорінити зло, яке ставить за мету знищити і поневолити цілі народи», - заявила Матвійчук.

За її словами, нинішня агресія Росії проти України є черговим повторенням цього геноцидального наміру. «Упродовж століть його плекали московські правителі», - акцентувала голова Центру громадянських свобод.

Читайте також: Швейцарія підтримала створення спеціального трибуналу для Росії

Вона зауважила, що безкарність Кремля має довгу традицію, адже на відміну від нацистських воєнних злочинців, «радянський тоталітарний ГУЛАГ ніколи не був ані засуджений, ані покараний».

«І зло постійно повертається – знищеним півмільйонним Грозним, зруйнованим російським бомбардуванням Алеппо, стертим вогневим валом Маріуполем і тілами людей на вулицях Бучі», - підкреслила Нобелівська лауреатка миру.

За її словами, настав час розірвати це коло безкарності: очільники Кремля мають постати перед спеціальним трибуналом за скоєні злочини.

Як повідомлялося, до коаліції (Core Group) зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України увійшли представники 38 держав та декілька представників міжнародних організацій.

Україна спільно з партнерами просуває створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва Російської Федерації за скоєння злочину агресії проти України.

Читайте також: Світ має об’єднатися і створити трибунал для покарання країни-агресора

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-