Битва за Україну. День п’ятсот сорок перший

Битва за Україну. День п’ятсот сорок перший

Укрінформ
США будуть готові схвалити передачу винищувачів F-16 після завершення навчання українських пілотів, яке розпочинається у кінці серпня

Ми зібрали для вас інформацію про пятсот сорок перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 18 серпня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Українські пілоти розпочнуть навчання на винищувачах F-16 у Данії наприкінці серпня - Міністерство оборони Данії. Напередодні Сполучені Штати схвалили передачу Україні винищувачів F-16 з Данії та Нідерландів відразу після завершення відповідної підготовки українських пілотів. Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра підтвердив отримання від США схвалення щодо передачі Україні винищувачів F-16. Уряд Сполучених Штатів буде готовий схвалити передачу винищувачів F-16 після завершення навчання українських пілотів.

***

Замах на вбивство заступника голови Державної податкової служби України Євгена Сокура.

  • Вчора був скоєний замах на вбивство заступника голови Державної податкової служби України Євгена Сокура - Данило Гетманцев, голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики. Напад був в центрі міста. Замовники - схемщики, що втратили "бізнес" та перейшли межу. Євгена вдалося врятувати злагодженими діями карного розшуку. Виконавці затримані та дають покази на замовників.

  • Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко підтвердив інформацію про запобігання нападу на Євгена Сокура - Укрінформ.

  • Оперативники Департаменту карного розшуку Нацполіції разом зі слідчими та спецпризначенцями ГУНП м. Києва затримали двох чоловіків, які готували напад на високопосадовця податкової служби. Поліцейські змогли запобігти нападу саме в той момент, коли підозрювані з підготовленими битами вже направлялись у бік чоловіка, коли той виходив з під’їзду свого будинку - пресслужба НПУ. Працівники поліції вже оголосили підозри двом чоловікам, яких затримали у справі щодо замаху на заступника голови ДПС.

***

Візит прем’єр-міністра України до Румунії

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль прибув 18 серпня до Бухареста. Сторони планують обговорити транзит українського зерна через Румунію, захист румунських сільгоспвиробників та підтримку прав румуномовних меншин в Україні - NewsMaker.

Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку висловив сподівання, що понад 60% експорту зерна з України може проходити транзитом через його країну - Reuters.

Україна та Румунія домовилися про співпрацю у забезпеченні транзиту українських товарів та щодо відкриття нового пункту пропуску на кордоні - Урядовий портал

Україна вдячна Румунії за підтримку наших інтеграційних прагнень, а також за згоду брати участь у підготовці та навчанні українських пілотів - прем'єр-міністр України

ЦИТАТИ ДНЯ

Наталя Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру ОК «Південь»: «Налаштування такого гуманітарного коридору для відновлення навігації в акваторії Чорного моря – це надзвичайний прорив, надзвичайна операція, яку ми запровадили в тих умовах, в яких були затиснуті терором РФ. Але, тим не менше, перший пішов, як то кажуть, експеримент вже розпочато, і будемо сподіватись, що інші судна також зможуть безпечно вийти з портів України».

Марк Міллі, голова Об’єднаного комітету начальників штабів США: «Росіяни у досить складному становищі, тому що вони зазнали величезних втрат. Моральний стан у них не дуже добрий. Їхнє керівництво є сумнівним і неоднозначним, залежно від типу підрозділу. На стратегічному рівні керівництва очевидно існують великі непорозуміння. Логістика також не у доброму стані».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • "Армія дронів" відправляє на фронт понад 270 ударних українських безпілотників Vampire - Михайло Федоров, віцепрем'єр з інновацій, міністр цифрової трансформації.  Це коптери українського виробництва. Вони можуть нести до 15 кілограмів корисного навантаження. Військові застосовуватимуть їх для знищення як броні, так і фортифікаційних укріплень чи складів боєприпасів.

  • В Енергодарі стався вибух на нараді керівників окупаційної поліції - ГУР. Внаслідок цього чисельні поранення отримали: начальник міського відділу полковник Чесанов (Чувашська республіка), його заступник з оперативної роботи, керівник слідчого відділу, начальник чергової частини та керівники низки підрозділів.

  • За останні кілька тижнів обмінний фонд збільшився на більш ніж дві сотні російських загарбників, кожен п’ятий із них здався у полон добровільно - Андрій Юсов, представник Головного управління розвідки Міноборони

***

  • Російські війська обстріляли село на Херсонщині, поранена 17-річна дівчина– ОВА.

  • Україна готова обмінювати громадян РФ, які утримуються в українських в'язницях, на цивільних осіб, які виступили проти війни й отримали вироки в Росії – ГУР.

  • Внаслідок обстрілів минулої доби російськими військами Донецької, Харківської та Херсонської областей 2 людини загинуло, 4 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Президент Зеленський провів щоденну ранкову зустріч з різними відомствами і анонсував "новини" щодо техніки від партнерів, подій на фронті та інспекції військово-лікарських комісій - президент у Telegram.

  • Громадяни України, які змушені були виїхати за кордон, можуть оформити та отримати документи в шести країнах, де доступний український паспортний сервіс - Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини.  Це - Польща (Варшава, Краків, Гданськ, Вроцлав); Чехія (Прага), Словаччина (Братислава), Туреччина (Стамбул), Іспанія (Валенсія), Німеччина (Берлін, Кельн).

Президент України Володимир Зеленський підписав:

  • закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення положень про конкурсний відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України».
  • два закони, які звільняють від ПДВ та мита виробників та імпортерів військових монокулярів, далекомірів та антидронових рушниць.

  • Генеральний директор акціонерного товариства "Укрпошта" Ігор Смілянський оголосив випуск марки "Україна – Мати" до Дня Незалежності – Укрінформ.

  • У Чернівцях вже цієї суботи, 19 серпня, розпочнеться 14-й Одеський міжнародний кінофестиваль - Укрінформ. Цього року фестиваль має три основні локацї у Чернівцях. Покази фільмів відбуватимуться у Культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука (вул Головна, 140) та Кіноконцертній залі "Чернівці" (вул. Університетська, 10). Заходи кіноіндустрії та Літньої Кіношколи проводитимуть у готелі "Буковина", що по вулиці Головна, 141.

  • Державне бюро розслідувань повідомило про підозру у публічних закликах до насильницької зміни конституційного ладу та пропаганді війни колишньому народному депутату від забороненої партії «Опозиційна платформа - За життя» Іллі Киві – ДБР

  • Український клуб «Шахтар» проводитиме домашні матчі групового етапу Ліги чемпіонів сезону 2023/24 у німецькому місті Гамбург - пресслужба донецького клубу. Домашні матчі Ліги чемпіонів у сезоні 2023/24 «Гірники» гратимуть на арені «Фолькспаркштадіон», де виступає місцевий «Гамбург», клуб другої німецької Бундесліги. «Шахтар» уже отримав від УЄФА дозвіл на проведення поєдинків єврокубка у Гамбурзі на стадіоні, що вміщує більше 50 тисяч глядачів.

***

  • Українські аграрії намолотили 27,3 млн тонн зерна нового врожаю; на Полтавщині, Вінниччині та Одещині вже завершено збирання ранніх зернових – Мінагрополітики. Станом на другу половину серпня врожай зібрали на площі 6185,1 тис. га при врожайності 44,1 ц/га.

  • Банки у червні 2023 року видали іпотечних кредитів на загальну суму 754,1 млн грн, що більш ніж удвічі перевищує обсяг іпотечних кредитів у травні – НБУ.

  • НЕК "Укренерго" 17 серпня залучала аварійну допомогу з Румунії та Польщі загальним обсягом 1200 МВт·год - пресслужба компанії у Фейсбуці. За минулу добу в аварійний ремонт виведено одразу 3 енергоблоки на теплових електростанціях, натомість в роботу повернулись 2. Обсяг комерційного імпорту був недостатнім для покриття споживання, яке було на 8% більшим порівняно із минулою п'ятницею, 11 серпня.

  • Товарообіг України за січень-липень 2023 року становив 57,5 млрд дол. США - Держмитслужба. Протягом січня - липня 2023 року в Україну імпортували товарів на суму $35,7 млрд, а експортували – на суму $21,8 млрд.

  • За січень-липень 2023 року видатки загального фонду держбюджету на сектор безпеки та оборони становили ₴969,2 мільярда - Мінфін

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Міністерство оборони Великої Британії від імені Міжнародного фонду України (IFU) підписало три контракти на постачання засобів протиповітряної оборони для України на суму понад 90 мільйонів фунтів (більш як $114 млн) - сайт британського уряду. Підписано, зокрема, контракт на 56 мільйонів фунтів стерлінгів із норвезькою оборонною компанією Kongsberg щодо постачання антидронових систем, а також дві угоди щодо забезпечення додаткових можливостей ППО.

  • Влада Ізраїлю продовжила медичне страхування для біженців з України до кінця 2023 року - Михайло Бродський, посол Ізраїлю в Україні. 10 серпня посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук закликав офіційний Єрусалим відмовитися від намірів скасувати медичне страхування для українських біженців.

  • Туреччина збудує другий корвет типу "Ada" для потреб Військово-морських сил ЗСУ, закладка корабля відбулась на одному з суднобудівних підприємств у Стамбулі - пресслужба ВМС.

  • Газові сховища Європейського Союзу вже заповнені на 90%, що є випередженням встановленого графіка на 2,5 місяці - пресреліз Європейської Комісії.

  • Президент Республіки Молдова Мая Санду заявила, що її країна допомагатиме з транзитом українського зерна та намагається знайти рішення, яке влаштує місцевих фермерів і допоможе Києву - Point.md.

  • Курс біткойна в четвер, 17 серпня, впав на 7,2%; це стало найбільшим одноденним падінням із листопада 2022 року - Reuters. У п'ятницю на азійських торгах курс біткойна впав до 26 172 доларів - найнижчого рівня із середини червня.

ВОРОГ

  • Цієї ночі столиця Росії зазнала атаки безпілотника, у районі московського Експоцентру стався вибух -  Сергій Собянін, мер Москви. Уламки БПЛА впали в зоні Експоцентру, значних руйнувань будівлі не завдали. За попередньою інформацією, постраждалих немає. Через безпілотник обмежили польоти у всіх чотирьох основних аеропортах московського регіону — Внуково, Домодєдово, Шереметьєво та Жуковському.

  • МЗС Росії у відповідь на скорочення чисельності працівників російських дипломатичних установ у Молдові забороняє в’їзд "ряду офіційних осіб" республіки - МЗС РФ. Посла Молдови Ліліана Дарія викликали у російське зовнішньополітичне відомство та висловили йому протест через "необґрунтоване" рішення Кишинева радикально скоротити персонал російських дипустанов, а також звинуватили Молдову у "подальшому руйнуванні відносин".

  • Російське МВС випустило наказ, що обмежує повноваження Інтерполу на території країни: тепер Інтерпол зможе лише проводити опитування, надсилати запити на інформацію від російських правоохоронних органів, встановлювати особистість громадян, які його цікавлять – росЗМІ.

  • Велика пожежа спалахнула на території порту у Новоросійську  - Tелеграм-канал Shot. У вантажному терміналі горять дерев'яні палети на площі 1300 квадратних метрів.

  • У Росії триває повноцінна мобілізаційна кампанія, щомісяця у її межах залучають близько 20 тисяч осіб – розвідка.

  • Федеральне агентство повітряного транспорту Росавіація попросило російські авіакомпанії скасувати певну кількість рейсів, аби зменшити ризик збоїв. Російським авіакомпаніям доручили провести коригування розкладу рейсів до 20 вересня.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-