Битва за Україну. День триста вісімдесят другий

Битва за Україну. День триста вісімдесят другий

Укрінформ
Україна цього тижня вистояла вже п'ятнадцяту російську ракетну атаку та розпочала вже другу посівну за час війни

Ми зібрали для вас інформацію про триста вісімдесят другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 12 березня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Відбулася телефонна розмова головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного з керівником Об'єднаного комітету керівників начальників штабів США Марком Міллі. Йшлося про найнагальніші потреби в оборонній галузі нашої країни, зокрема, про перспективу постачання техніки та боєприпасів, наголошувалося на гострій потребі у посиленні української системи протиповітряної оборони. - Телеграм-канал Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

- Обсягів виробленої електроенергії, наявних у системі, достатньо для покриття потреб усіх споживачів в Україні, - «Укренерго». У Житомирській та Харківській областях побутовим споживачам повернули енергопостачання. Триває робота над усуненням наслідків ракетних обстрілів 9 березня. У Харкові зранку та упродовж дня застосовувалися аварійні відключення через перевантаження обладнання. Міський транспорт у Харкові працював за схемою блекауту. В інших регіонах обмеження енергоспоживання не застосовувалось, ліміти не доводилися.

ЦИТАТИ ДНЯ

Олексій Данілов, Секретар Ради національної безпеки і оборони України: «Ви навіть не можете уявити, наскільки це буде нам корисно, для країни та нашої армії в найближчому майбутньому. Там (у боях за Бахмут – Ред.) перелопачується величезна кількість мерзоти, яка увірвалася на нашу територію».

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «Ми сіли з українськими представниками та німецькою збройною промисловістю, і німецька промисловість у моїй присутності вимагала від німецького уряду одного: підписаних контрактів…Отже, проблема в уряді».

Олександр Сирський, командувач Східного угруповання військ генерал-полковник: «Війна – це психологія. Якщо ворог занервував, потрібно ввести його в стабільний стан тривоги, щоб він робив помилки... Знервованість ворога через невпевненість необхідно перетворити на паніку, щоб вона породила хаос, наслідком якого стають "жести доброї волі"».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- На Херсонщині Сили оборони намагаються відсунути ворога хоча б на 20 км від зрізу води, щоб обстріли припинити або критично зменшити. Ворог намагається вишукувати способи розташування озброєння навіть серед будинків місцевих мешканців на тимчасово окупованому Лівобережжі, - речниця об'єднаного пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк. - Ворог може підтягувати вогневі точки на Кінбурнську косу, Сили оборони відстежують ситуацію.

- російські загарбники намагаються імітувати суттєве нарощування сил у Запорізькій області, - Центр національного спротиву.

- Протягом доби авіація Сил оборони завдала удару по зенітно-ракетному комплексу противника, а також 6 ударів по районах зосередження його особового складу та військової техніки.

- Наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, 2 райони зосередження особового складу та військової техніки противника, а також склад боєприпасів, - Генштаб ЗСУ.

- За допомогою аеророзвідки бійці Держприкордонслужби виявили та зупинили чергову спробу наступу російських військ у Донецькій області, також прикордонники завадили ворогу штурмувати Бахмут. У результаті бойових дій дев'ятеро загарбників знищені, ще 12 – поранені.

- росія провела ротацію своїх сил у білорусі, наразі ситуація контрольована, загроза наземних дій ворога з північного напрямку низька, - командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв.

- У Чорному та Азовському морях станом на 12 березня перебувають шість російських бойових кораблів, серед них немає жодного носія крилатих ракет “Калібр”, - Військово-морські сили Збройних сил України. - У Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають п’ять ворожих кораблів, в Азовському морі – один. У Середземному морі зменшено чисельність угруповання до 7 ворожих кораблів, з них три носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп до 20 ракет.

***

- Близько 500 жінок звернулись до керівництва рф з претензією, що у так званій лнр не діє російське законодавство, та вимагають звільнити їхніх чоловіків з армії за віком; на Кремінському напрямку росіяни через значні втрати військової техніки воюють на старих танках, - Луганська ОВА.

- У тимчасово окупованому Криму сьогодні вранці російські силовики провели обшук у будинку делегата Курултаю кримськотатарського народу Леммара Юнусова у справі про «диверсію» на залізниці, - платформа «Кримська солідарність».

- У тимчасово окупованому Криму російські загарбники розсилають інструкції, як поводитися під час бойових дій, артобстрілу тощо, - Телеграм-канал «Кримський вітер».

***

- армія рф за добу здійснила обстріли восьми областей України. Зокрема, у Харківській та Запорізькій області є руйнування житла та об’єктів інфраструктури, - зведена інформація ОВА.

- Після останнього ракетного удару по Харкову у місті увосьме перезапустили систему опалення, - міський голова Харкова Ігор Терехов.

- російська армія вночі завдавала артилерійських ударів по Очакову Миколаївської області, пошкоджені приватні будинки та багатоповерхівка, - начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

- На Харківщині продовжується обов'язкова евакуація Куп'янського району, де тривають активні бойові дії, -  начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Володимир Зеленський привітав Петра Павела з офіційним вступом на посаду Президента Чехії і поінформував його про ситуацію на фронті та безпекові потреби України. Говорили про рух України до ЄС. Домовилися й надалі активно взаємодіяти, - Твіттер Глави держави.

- Україна цього тижня вистояла вже п'ятнадцяту російську ракетну атаку та розпочала вже другу посівну за час війни. Засіяно перші 16 тисяч гектарів зернових та зернобобових культур. - Прем'єр-міністр Денис Шмигаль. 

- Найближчим часом буде готова база воєнних злочинців, якою Міністерство внутрішніх справ України поділиться з іншими країнами, - міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

- Україна є гарантом продовольчої безпеки для 400 млн людей у світі. Тому Зернова угода має бути безстроковою, - радниця керівника Офісу Президента Дарія Зарівна.  Нагадаємо, наразі угода діє до 20 березня 2023 року.

- Піротехнічні підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій минулої доби знешкодили 414 вибухонебезпечних предметів та обстежили територію площею 22 га, - ДСНС.

- В Укрінформі проходять дводенні тренінги з тактичної медицини для журналістів, які проводять парамедики ДФТГ «Хартія» за підтримки Інституту дослідження війни та миру (IWPR). Тренінг складається з теоретичної та практичної частин. Інструктори показали, як правильно накладати турнікети при пораненні верхньої або нижньої кінцівки та проводити евакуацію пораненого з поля бою. Журналістів ознайомили з принципами тампонування ран, накладання пов'язок, забезпечення дихання у людини без свідомості. Учасники дізнались про невідкладні дії у випадку пошкодження легень.

- У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій пояснили, що треба знати громадянам України про одруження за кордоном. Українці, які зараз перебувають за кордоном, мають змогу одружитися або розлучитися на території іншої держави, - Мінреінтеграції.

- В Україні відновлена робота платіжних терміналів iBox, призупинена у зв'язку з ліквідацією банка-партнера АТ "Айбокс Банк", який приймав платежі, – Фейсбук компанії iBox.

***

- Двох службовців однієї з міських рад на Дніпропетровщині викрили на хабарі за позитивне рішення щодо земельної ділянки для розміщення об’єктів торгівлі, - пресслужба ОГП.

- У ЗСУ відсторонять від служби офіцера, який побив солдата в навчальному центрі на Житомирщині. Командування частини вдячне всім, хто переслав інформацію, яка стосується інциденту, що трапився в одному з підрозділів, - Фейсбук-сторінка 190-го навчального центру ЗСУ в с. Гуйва на Житомирщині.

СВІТ:ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- У Штаб-квартирі Європолу у м. Гаага (Нідерланди) відбулося щорічне засідання представників слідчих підрозділів різних країн, куди прибули  правоохоронці, які, зокрема, спеціалізуються на розслідуваннях злочинів геноциду, проти людяності та воєнних злочинів. Представники української делегації поділилися з іноземними колегами досвідом щодо розслідування воєнних злочинів.

- Помічниця держсекретаря США з військово-політичних питань Джессіка Льюїс 13-18 березня 2023 року відвідає Нідерланди та Німеччину, щоб обговорити з союзниками США та партнерами військову допомогу Україні, а також співробітництво у сфері безпеки та торгівлю оборонною технікою для посилення регіональної та глобальної безпеки, - Держдепартамент США.

- Від Люксембургу в Україну направлено 14 бронеавтомобілів швидкої допомоги виробництва британської компанії Venari. Уже найближчим часом транспортні засоби будуть відправлені на лінію фронту, де вони рятуватимуть життя наших воїнів, а також мирних - посольство України в Бельгії та Люксембурзі.

- У Чехії в рамках волонтерського проєкту "Подарунок для путіна" збирають кошти на другу реактивну систему залпового вогню RM-70 (РСЗВ «Вампір») із ракетами на кожен день року, - АрміяІnform.

***

-  Швейцарія утилізує ЗРК Rapier, які б допомогли Україні прикрити інфраструктуру. Президент Швейцарії Ален Берсе говорить: «Наша зброя не повинна застосовуватися у війнах», – ЗМІ.

***

- Поліція Кишинева заарештувала сьогодні 54 людини, які планували взяти участь у проросійському протесті, що проводить у центрі столиці Молдови партія «Шор» та її прихильники. У прикордонній поліції Молдови повідомили, що не пропустили до країни представника російської ПВК "Вагнер". Генсекретар адміністрації президента Молдови Андрій Спину прокоментував проросійські протести, які супроводжувалися сутичками з поліцією, назвавши їх “невдалою спробою росії дестабілізувати ситуацію у Молдові” і закликав громадян не підтримувати подібні акції.

- В Естонії Хар'юський повітовий суд ухвалив рішення заарештувати трьох проросійських політиків, підозрюваних у встановленні зв’язків з іноземною державою проти Естонської Республіки, терміном до двох місяців. -  ERR.

- Американський стратегічний бомбардувальник B-52 разом із польськими винищувачами пролетів вздовж кордону росії. Це важлива частина вправ щодо взаємодії. Разом ми дбаємо про безпеку східного флангу НАТО - віцепрем'єр Польщі Маріуш Блащак.

- У Китаї призначили нового міністра оборони Лі Шанфу, який вже кілька років перебуває під санкціями США, - Financial Times.

- По всьому Ізраїлю відбулися антиурядові протести, які дехто називає найбільшим протестом в історії країни. До них долучилися близько 500 тисяч людей. Мітинги проти намірів уряду радикально змінити судову систему тривають уже 10 днів. Рекордна кількість людей вийшла на вулицю у Хайфі, близько 200 тис., вірогідно, долучилися у Тель-Авіві, - ВВС.

***

-  На заході Туреччини вирує негода - спостерігається шквальний вітер та проливні дощі. Внаслідок рясних опадів в м. Ізмір затоплено вулиці, через сильні пориви вітру припинили паромне сполучення.

ВОРОГ

- у кремлі точиться боротьба між ключовими фігурами найближчого оточення путіна, - ISW. - Про це свідчить заява речниці мзс росії захарової, яка стверджує, що кремль втратив централізований контроль над російським інформпростором, що путін, вочевидь, не може це виправити.

- російські війська продовжують зазнавати надзвичайно великих втрат на полі бою в Україні, та їхні наслідки відрізняються в різних регіонах країни. Пропорційно до чисельності населення, найбагатші міста москва та санкт-петербург залишилися відносно «неушкодженими». Особливо це стосується сімей еліти країни, - британська розвідка.

Підготувала Інна Головко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-