До «Книги катів України» внесли дані про 1 700 росіян, які скоїли воєнні злочини

До «Книги катів України» внесли дані про 1 700 росіян, які скоїли воєнні злочини

Укрінформ
В інформаційній системі “Книга катів України” вже розміщені дані про 1 700 російських військовослужбовців, які вчинили воєнні злочини на території України.

Про це на брифінгу в Меціацентрі Укрінформ-Україна повідомив головний консультант відділу організаційної роботи Кабінету керівника ОП, член робочої групи з питань створення міжнародного трибуналу щодо агресії росії проти України Олег Гавриш.

“Це дуже важливий проєкт, в ньому є 1 700 людей, які скоювали воєнні злочини проти України. Це люди, які власне давали вказівки стріляти ракетами по наших містах, це люди, які вбивали, які гвалтували, це саме те, що ми звемо катами. Саме цей проєкт створений для того, щоб суспільство могло доєднатися, наповнювати і давати верифіковану перевірену інформацію”, - сказав Гавриш, розповідаючи про інформаційну систему “Книга катів України”.

Він нагадав, що це спільний проєкт Офісу Президента, ГУР Міноборони та Офісу генерального прокурора.

Читайте також: Без звільнення окупованих територій 80% злочинів рф залишаться нерозкритими - захисник Азовсталі в ООН

“Якщо у вас є інформація про те, що хтось вчинив злочин, ви можете доєднатися. Ви можете побачити цих катів - а це 1700 людей на сьогодні, і ви знаєте, що якийсь із них вчинив ще якийсь злочин, ви можете доєднатися і сказати про це”, - звернувся Гавриш до українців.

Також він поінформував, що у системі вже створена база фотографій із скоєними воєнних злочинів, вчинених в Україні росіянами: на кожному фото вказується місце злочину, описується сам злочин та називається той, хто його вчинив.

“Я закликаю всі ЗМІ, які займаються розслідуваннями, дивитися на цих злочинців, дивитися інформацію про них і використовувати її. Вона перевірена спеціальниим службами України, в тому числі ГУР Міноборони”, - зауважив Гавриш.

Читайте також: За рік війни в Україні загинули понад 9,6 тисячі цивільних, серед них - 461 дитина

Окрім того, він наголосив, що сайт динамічний і буде поступово наповнюватися новими даними, зокрема, планується створення розділу “Хронологія війни”.

“Цей сайт приносить дуже багато галасу в росії. І були випадки, коли намагалися знайти, хто його робить, якісь погрози звучали, але зрозуміло, що ми виходимо відкрито і говоримо: нам все одно, ми вас знайдемо і ви будете покарані, і для вас буде щастя, якщо ви будете покарані в судах, бо якщо не суди, то є інші органи, які зможуть до вас дібратися. Це те, що хотілося б, аби почули ті російські військові, які будуть вчиняти злочини і вважатимуть, що вони не будуть покарані”, - додав Гавриш.

Як повідомлялося, у червні минулого року Офіс Президента запустив роботу інформаційної системи «Книга катів України» з верифікованими даними російських військовослужбовців, які скоїли воєнні злочини проти українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-