роспроп поширює фейк про масову мобілізацію жінок в Україні

роспроп поширює фейк про масову мобілізацію жінок в Україні

Фактчек
Укрінформ
“Мамо, я не хочу бути москалем” та традиційні помилки російських підробок

Кремлівські ЗМІ та російські телеграм-канали розповсюджують недостовірну інформацію про нібито підготовку до масової мобілізації жінок України.

Як доказ пропагандисти наводять фото сітілайту із зображенням хлопчика, який плаче. У верхній частині “соціальної реклами” розміщений напис “Мама, я не хочу бути москалем”, а у нижній частині – “захисти своїх дітей” та номер телефону.

Ця інформація фейкова, а сітілайту з такою “соціальною рекламою” в Україні ніколи не існувало.

Фото хлопчика, який плаче, легко можна знайти в інтернеті у вільному доступі. Це зображення використовували у статтях про виховання дітей іноземні ЗМІ, зокрема, грецькі та болгарські, щонайменше з 2020 року.

У російській підробці знов не обійшлося без помилок навіть у коротких текстах українською. В українській мові на відміну від російської існує клична форма. Правильно було написати “мамо” замість “мама” у фразі “мама, я не хочу бути москалем”.

Номер телефону, вказаний на сітілайті, – це гаряча лінія Командування Сил територіальної оборони України. Поряд зображена емблема Збройних Сил України. Хоч ТРО і є частиною ЗСУ, але має іншу емблему – із чорною літерою “Т”.

Крім того, номер “0800507028”, який вказують пропагандисти, був актуальним до 23 лютого 2022 року, відколи діє постанова Кабміну №154. Згідно неї, питаннями проходження військової служби займаються територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

В Україні немає масової мобілізації жінок. 8 січня 2023 року заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що обов'язкової мобілізації жінок не слід чекати до 2026 року.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-