російські фейки про мобілізацію в Україні: вже немає кого набирати, крім пожежників

російські фейки про мобілізацію в Україні: вже немає кого набирати, крім пожежників

Фактчек
Укрінформ
роспроп не цурається маніпулювати навіть дописами про вшанування пам’яті загиблих

Російський пропагандистський телеграм-канал поширив допис, в якому йдеться, що в Україні буцімто триває мобілізація пожежників через нестачу мобілізованих, а в Харкові ситуація вже критична, там скоро не буде кому гасити пожежі. Аби подана інформація виглядала достовірніше, пропагандисти вирішили її пов’язати з нещодавньою трагедією, яка сталася на Харківщині. За їх словами, про мобілізацію пожежників в Україні було відомо давно, але реальним підтвердженням стало повідомлення міського голови Тернополя Сергія Надала щодо поховання Сергія Хоцуляка, який ніби був пожежником і загинув в ході виконання бойового завдання у Харківській області.

На сторінці Сергія Надала у Facebook дійсно є допис, в якому він вшанував пам’ять загиблого українця, співробітника ДСНС. Але правильно його ім’я пишеться Сергій Гоцуляк, а працював він не пожежником, а начальником групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України у Тернопільській області. Як повідомлялося, 4 січня Сергій загинув під час бойового завдання, розміновуючи звільнену від окупантів Харківщину.

Що стосується харківських пожежників, то їх мобілізацію та проблему з нестачею штату заперечили в Головному управлінні ДСНС України у Харківській області.

«І в місті, і в області не було жодного випадку мобілізації пожежників. Крім того, немає й проблем з кількості пожежників. Ми стоїмо на спецобліку і немає такого, що наших хлопців мобілізовують в ЗСУ», – прокоментували ситуацію в пресслужбі ДСНС у Харківській області.

Крім того, в коментарі Укрінформу ексначальник аеромобільних військ України (1998–2005 рр.) Іван Якубець наголосив, що фахівці (пожежники, розмінувальники тощо – ред.) з ДСНС мають бронь і не можуть бути мобілізовані в Збройні Сили.

Це не вперше, коли пропагандисти намагаються дискредитувати роботу з мобілізації в Україні та створити громадську думку, що до ЗСУ набирають людей, які не підлягають призову за мобілізацією. Росіяни вже писали про дітей у лавах ЗСУ, але інформація виявилася фейком.

Крім того, пропагандисти переконують, що українських чоловіків хапають на вулицях, а списки ухилянтів вивішують на стовпах. Ці фейки також спростував Укрінформ.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-