Війна може тривати роки, Захід не повинен зупинятися в підтримці України – Столтенберг

Війна може тривати роки, Захід не повинен зупинятися в підтримці України – Столтенберг

Укрінформ
Із сучасною зброєю Україна зможе вибити російських загарбників зі сходу країни, але на це можуть піти роки.

Про це сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю недільному виданню німецького таблоїду Bild, передає Укрінформ.

«Українці мужньо захищаються від російських загарбників. Хоча росія веде війну на Донбасі дедалі більш жорстоко, українські воїни чинять відважний опір. З більш сучасною зброєю зростає ймовірність того, що Україна зможе вибити путінські війська з Донбасу», - сказав політик.

Водночас він визнав, що ніхто не знає, скільки війна триватиме. На його думку, треба готуватися до того, що «це може зайняти роки». Захід при цьому не повинен зупинятися в підтримці України.

Читайте також: Союзники по НАТО готові до «довгого шляху» з підтримки України – Столтенберг

«Навіть якщо витрати високі, не лише на військову підтримку, а й через зростання цін на енергоносії та продукти харчування. Але це не порівняти з ціною, яку українці мають платити щодня багатьма життями. І якщо путін зробить з цієї війни висновок, що він може просто продовжувати так, як він робив після війни в Грузії 2008 року та окупації Криму в 2014 році, тоді ми заплатимо набагато вищу ціну», - попередив генсек організації.

НАТО, за словами її очільника, продовжуватиме підтримувати Україну в її самообороні, але не буде частиною конфлікту. «Ми допомагаємо, але не відправимо в Україну солдатів НАТО», - підкреслив він.

Читайте також: Відповідальність за війну проти України несе виключно путін і рф - Столтенберг

При цьому Альянс посилив власну оборону, маючи 40 тисяч військовослужбовців під командуванням НАТО на захисті своєї території на суші, на морі та в повітрі.

Коментуючи ймовірність застосування москвою ядерної зброї, Столтенберг зауважив, що НАТО не бачить більш високого рівня готовності в російських ядерних силах. Але, додав він, російське брязкання ядерною зброєю є небезпечним і безвідповідальним.

Світ загалом став небезпечнішим, констатував керівник Північноатлантичного альянсу.

На саміті НАТО, який пройде наприкінці червня в Мадриді, буде заявлено, що росія більше не партнер, а загроза безпеці, миру та стабільності.

Фото: EFE/EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-