Битва за Україну. День шістдесят дев’ятий

Битва за Україну. День шістдесят дев’ятий

Укрінформ
Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон звернувся до ВРУ і оголосив про новий пакет військової допомоги на суму 300 млн фунтів стерлінгів

До Запоріжжя прибули маріуполці, яких евакуювали з «Азовсталі» 1 травня. ЗСУ на півдні знищили управління ворожих військ, три склади з боєприпасами та кілька пунктів зосередження живої сили і техніки противника. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про шістдесят дев’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 6 ЦИТАТ

  1. Борис Джонсон, Прем'єр-міністр Великої Британії: «Ви зруйнували міф про так звану «велику» російську армії та їх пропаганду. Так звана «непереможна» російська армія зметена вашою любов’ю та боротьбою за свою країну…Україна переможе. Ми горді бути вашими друзями».

  1. Володимир Зеленський, Президент України: «Сьогодні у нас із вами – одна партія, і ця партія – Україна. Одна фракція – Україна. У нас одна монобільшість – Україна. Єдина, сильна, незалежна».

  1. Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Із росією ми можемо підписати тільки капітуляцію (їхню. Ред.), і чим швидше вони це зроблять, тим більше користі буде для їхньої країни».

  1. Ада Роговцева, народна артистка, Герой України: «У день перемоги я стоятиму на своєму київському балконі, а у дворику під ним зберуться усі мої хлопчики: це ті військові зі ЗСУ і тероборони, волонтери, які їдять, ночують, перуть у моїй квартирі і просто заходять перепочити. Вони принесуть багато квітів, ми питимемо шампанське і вигукуватимемо: «Слава Україні!».

  1. Олаф Шольц, канцлер Німеччини: «Санкції, накладені на росію у відповідь на її вторгнення в Україну, не будуть зняті доти, доки москва не укладе мирну угоду з Україною, причому умови миру має визначити Україна».

  1. Олег Тіньков, російський бізнесмен: «Шкода, що моя країна остаточно скотилася в архаїку, патерналізм та холуйство. Немає росії, була та вся вийшла... Україна переможе, тому що добро завжди перемагає зло»

БОЙОВІ ДІЇ

Захисники України з 24 лютого по 3 травня знищили близько 24 200 (+400) російських військових, танків 1062 (+14), бойових броньованих машин ‒ 2567 (+48), артилерійських систем – 475 (+16), РСЗВ - 162 (+10), засобів ППО - 80 (+0), літаків – 194 (+0), гелікоптерів – 155 (+0), автомобільної техніки та автоцистерн - 1843 (+19), кораблів / катерів 10 (+2), БПЛА оперативно-тактичного рівня - 291 (+20), спеціальної техніки - 38 (+0), крилатих ракет - 84 (+0).

Ситуація на фронтах за ніч проти 3 травня:

  • Харківщина: Окупанти протягом доби обстрілювали Харків, Золочів, Барвінкове, Дергачі. Жертв немає.
  • Луганщина: Ввечері понеділка був потужний обстріл Рубіжного, зранку вівторка — Новодружеська.
  • Донеччина: з п’ятої ранку обстріл Вугледару з артилерії. Лиман, Авдіївка — під постійними обстрілами.
  •  Херсонщина: Вибухи та обстріли на території області.
  • Миколаївщина: було завдано удару по акваторії в районі міста Очаків. Обстріляно Миколаїв.

Генштаб оперативна інформація на 18:00 3 травня

  • На Ізюмському напрямку противник веде наступальні дії у напрямку Ізюм – Барвінкове. Зазнає втрат.
  •  На Донецькому і Таврійському напрямках противник веде наступ на Лиманському, Сєверодонецькому, Попаснянському, Авдіївському та Курахівському напрямках.

Генштаб: За наявною інформацією, в результаті ефективних і злагоджених дій підрозділи 38-ї окремої мотострілецької бригади щодо збройні сили російської федерації втратили близько 60 відсотків особового складу загиблими і пораненими.

російські війська розпочали штурм «Азовсталі», намагаються прорватися на територію заводу в кількох місцях - Михайло Вершинін, начальник управління патрульної поліції в Маріуполі.

На адмінкордоні Миколаївської та Херсонської областей знищено пункт управління ворожим військом, три склади з боєприпасами та кілька пунктів зосередження живої сили і техніки. Українські військові збили безпілотник над Дніпропетровщиною. Українські десантники знищили ворожий БТР та склад із боєприпасами. Сили протиповітряної оборони ЗСУ збили над Одесою ще один, п'ятнадцятий ворожий безпілотник.

За останні дві доби ЗСУ ліквідували майже 20 ворожих БПЛА, загальна вартість яких становить близько 2 млн доларів - Валерій Залужний, Головнокомандувач ЗСУ

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

В Україні внаслідок збройної агресії російської федерації. За офіційними даними 220 дітей загинуло та понад 406 отримали поранення

На Донеччині російський агресор обстріляв Авдіївський коксохімічний завод, щонайменше 10 людей загинули, 15 поранені.

Евакуйовані люди з "Азовсталі" прибули до Запоріжжя. Там їм надають всю необхідну допомогу.

«УКРІНФОРМ»: Вдалося евакуювати 156 людей. Ще кількасот людей залишаються на території підприємства і місія ООН готова повторити операцію з евакуації цивільних осіб.

В Ірпені Київської області, звільненому від російської армії, виявлено 290 тіл мирних жителів, ідентифіковано 185 осіб.

Внаслідок масованих авіабомбардувань території заводу "Азовсталь" російськими окупантами близько десяти людей було поранено, загинули двоє жінок - полк "Азов"

У Баштанському районі Миколаївщини виявили тіла двох місцевих жителів зі слідами вогнепальних ран та катувань, які були вбиті російськими військами.

російські загарбники розбомбили літаками елеватор у Рубіжному на Луганщині, згоріло 17 тис. тонн пшениці та 8,5 тис. тонн соняшника.

УКРАЇНА

Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон звернувся до ВРУ і оголосив про новий пакет військової допомоги на суму 300 млн фунтів стерлінгів, який включатиме протикорабельні ракетні системи, радари і дрони.

Шевченківський райсуд Києва засудив колишнього народного депутата України та кандидата в Президенти Олега Царьова до 12 років позбавлення волі.

ВРУ сьогодні:

  • підтримала звернення до палати представників і сенату конгресу США щодо визнання рф спонсором тероризму.
  • ухвалила заяву про неприпустимість монополізації російською федерацією перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та необхідність засудження та перемоги над путінським режимом.
  • Ухвалила зміни до закону, які дозволяють територіальній обороні виконувати завдання в районах ведення бойових дій.
  • ухвалила закон, який дає право на безоплатну правову допомогу постраждалим від війни людям
  • ухвалила закон щодо заборони діяльності проросійських партій.

Посольство Швеції та Кіпру поновлюють свою роботу в Києві.

ЕКОНОМІКА

До державного бюджету від продажу військових облігацій із початку повномасштабного вторгнення рф в Україну надійшло майже 50 млрд грн, 93,8 млн доларів та 176,5 млн євро.

Гривневі вклади населення з початку війни збільшилися на 20% - глава НБУ

У квітні з України було вивезено орієнтовно 1,1 млн тонн зерна, олії, шроту - це значно більше, ніж в березні, коли було менше 200 тисяч.

Державний бюджет за січень-квітень 2022 року виконано з дефіцитом у сумі 146,6 млрд гривень.

В Україні вже розпочалося фінансування травневих пенсійних виплат: вже спрямовано перші 1,3 млрд гривень.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Президент Зеленський звернувся до парламенту Албанії і закликав країну закрити порти для російських суден й обмежити відвідування країни російськими туристами.

Українську військову техніку ремонтуватимуть та модернізуватимуть у Словаччині - Мартіна Коваль, речниця Міністерства оборони.

«УКРІНФОРМ»: Раніше Болгарія і Чехія також погодились, щоб українську військову техніку ремонтували у їхніх країнах.

Велика Британія відправляє в Україну 13 захисних броньованих машин для безпечної евакуації цивільного населення із обстрілюваних районів на сході країни.

Фінська залізниця розриває контракти на вантажні перевезення з рф. Франція заморозила 64 об’єкти нерухомості російських олігархів

Мер Брюсселя Філіп Клоз передав Києву дві карети швидкої допомоги і три тонни медичних засобів і препаратів.

Найбільший імпортер вугілля в Індії сталеливарна корпорація Tata Steel

відмовився від сировини з рф

ВОРОГ

Міністерство закордонних справ Росії звинуватило уряд Ізраїлю у підтримці "неонацистського режиму" України.

«УКРІНФОРМ»: 1 травня Лавров повторив відомвй антисемітський міф про ие, що в Адольфа Гітлера була єврейська кров, а найзапекліші антисеміти - це самі євреї. Глава МЗС Ізраїлю назвав "непробачними та обурливими"  висловлювання Лаврова . Обурення Ізраїлю підтримали в уряді ФРН і назвали заяву Лаврова "скандалом, який не можна пробачити".

російський літак-розвідник над Балтійським морем змусив Німеччину підняти два винищувачі Eurofighter з авіабази Лааге.

«УКРІНФОРМ»: Раніше літак-розвідувальник рф порушив повітряний простір Данії і Швеції, країни викликали на килим послів рф для пояснень.

Президент рф путін 9 травня може офіційно оголосити війну Україні, що стане приводом для широкої мобілізації в росії - CNN.

«УКРІНФОРМ»: Повномаштабна війна рф в Україні йде з 24.02, а те, що він зібрався оголошувати називається фарсом. путіну потрібно ще більше гарматного м’яса для війни в Україні.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-