НАТО підвищує переговорні можливості Заходу – голова бундесвера

НАТО підвищує переговорні можливості Заходу – голова бундесвера

Укрінформ
НАТО є не тільки військовим блоком, але важливою базою для можливості вирішувати проблеми шляхом переговорів.

Про це сказала на полях Давоського форуму в середу міністр оборони ФРН Урсула фон дер Ляйєн, передає кореспондент Укрінформу.

«Сильніше НАТО означає велику ймовірність, що ми зможемо вирішити проблеми в мирному ключі, за столом переговорів», - вважає глава бундесвера.

Вона підкреслила, що НАТО об'єднує те, що його члени «борються за, а не проти: за демократію, верховенство закону, відкрите суспільство, права людини». Міністр висловила сподівання, що трансатлантичне партнерство, якому вже майже 70 років, триватиме ще довго і не закінчиться з приходом до влади нової адміністрації у Вашингтоні.

Колишній головком Південним командуванням США, командувач Європейських Збройних сил США і верховний головнокомандувач Об'єднаними збройними силами НАТО в Європі Джеймс Джордж Ставрідіс зі свого боку заявив, що припинення існування НАТО викликало б величезну радість у Кремлі, але стало б «фундаментальним порушенням міжнародної системи, геостратегічною помилкою для обох сторін Атлантики». Це знизило б можливості діяти в кіберпросторі, у справі стратегічних комунікацій, у таких місіях як Афганістан, як Балкани. Але перш за все, це лягло б тінню на колективний європейський контекст через відсутність важливого партнера на Заході.

Якщо станеться так, що США все ж знизять свою активність на зовнішній арені, в ролі нового неформального лідера він бачить канцлера ФРН Ангелу Меркель, яка вже 12 років керує найбільшою економікою Європи, має безліч якостей, у тому числі прагматичне мислення, користується всесвітньою повагою і стоїть на сторожі демократичних цінностей.

Ставрідіс також звернув увагу на те, скільки учасники альянсу витрачають на оборону: США – 600 млрд дол, але не тільки для себе, а для всього світу»; Європа – 300 млрд дол, але тільки для своїх потреб. При цьому європейські партнери витрачають сукупно на оборону більше, ніж Китай і Росія разом (150 і 70 млрд відповідно). Чого Європі не вистачає, так це впевненості в собі, вважає відставний адмірал.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-