Суд ЄС призупинив дозвіл Газпрому на використання газогону OPAL

Суд ЄС призупинив дозвіл Газпрому на використання газогону OPAL

Укрінформ
Суд Європейського Союзу призупинив рішення Єврокомісії про надання російському монополісту Газпрому доступу до 80% потужностей газопроводу OPAL.

Про це заявив голова Польської нафтогазової компанії PGNiG Пьотр Возняк, повідомляє Польське радіо

«Цим рішенням зупинено виконання рішення Єврокомісії з 28 жовтня цього року», - сказав Возняк.

Як уточнюється, це означає, що до моменту розгляду позову Польської нафтогазової компанії PGNiG або зміни рішення Європейського суду Росія не має дозволу на використання газогону OPAL.

Возняк нагадав, що «сценарій обмеження транзиту через Україну було накреслено сім років тому, коли можна було передбачити побудову відгалужень від газогону "Північний потік" і коли було прийнято рішення про будову ниток NEL і OPAL» .

Як повідомлялося, Єврокомісія наприкінці жовтня ухвалила рішення, що дозволяє російському Газпрому збільшити обсяги постачання газу через "Північний потік" та німецький газопровід OPAL. Росіяни зможуть використовувати можливості OPAL на 80%, а якщо ніхто не викупить решту 20% можливостей, то й весь газопровід.

Уряд Польщі оскаржив у суді ЄС це рішення Єврокомісії, оскільки, на думку польської сторони, ця ситуація створює загрозу безпеці постачання газу до ЄС і породжує серйозні ризики для безпеки постачання газу для РП через залежність від одного джерела поставок газу з Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-