Криза в Польщі: опозиція не виключає дострокових виборів

Криза в Польщі: опозиція не виключає дострокових виборів

Укрінформ
Польська опозиція блокуватиме трибуну і президію Сейму щонайменше до 20 грудня. Водночас опозиційні сили готують документи до прокуратури про скоєння владною коаліцією злочину (підозра на відсутність кворуму) і у випадку продовження патової ситуації не виключають необхідності дострокових парламентських виборів.

Про це інформує власний кореспондент Укрінформу в Польщі.

“Ми прийняли рішення, що залишаємося у залі засідань до вівторка (20 грудня – ред.). Після того, що трапилося вчора, після викидання ЗМІ (з парламенту – ред.), була спроба також викинути й депутатів. Ми там залишатимемося”, - заявив після засідання керівництва найбільшої опозиційної партії “Громадянська платформа” (РО) її лідер Гжегож Схетина.

За його словами, у залі постійно перебуватиме кілька десятків депутатів.

Він наголосив, що перенесення правлячою партією “Право і Справедливість” (PiS) засідання до колонного залу парламенту було незаконним.

Лідер іншої опозиційної партії “Сучасна” (.N) Ришард Петру в суботу висловив думку, що у випадку погіршення ситуації у суспільстві у зв’язку з кризою парламенті необхідними можуть стати дострокові парламентські вибори. 

За його словами, якщо політики PiS хочуть ухвалювати рішення самостійно, без інших партій, то їм тоді варто проводити засідання парламенту у своєму партійному офісі у Варшаві. “Але це немає нічого спільного з демократією”, - додав він.

Петру наголосив, що його партія вважає парламентське засідання незавершеним і воно повинно продовжуватися.

“А якщо його не буде, то ми й надалі блокуватимемо трибуну, а тоді станеться параліч держави, оскільки не можна погоджуватися, щоб PiS засідав сам із собою”, - заявив лідер “Cучасна”.

Ця опозиційна партія готує заяву до прокуратури у зв’язку з підозрою щодо скоєння злочину маршалком Сейму Мареком Кухцінським. Як підкреслюють в “Cучасна”, Кухцінський міг сказати неправду, коли говорив про кворум під час голосування його однопартійцями руками у колонному залі парламенту. Депутати правлячої PiS відкидають звинувачення, наголошуючи, що під час голосування в колонній залі було 236 депутатів, відтак був кворум і дотримано усіх процедур регламенту. Під час цього голосування депутати PiS прийняли, зокрема, бюджет на 2017 рік і закон про позбавлення повноважень і зниження пенсій для колишніх функціонерів комуністичних спецслужб.

У даний момент під стінами Сейму у Варшаві триває маніфестація, протести також відбуваються у деяких інших містах Польщі.

О 21:00 (за київським часом) глава польського уряду Беата Шидло виступить з телезверненням до польського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-