Комітет ЄП підтримав проект

Комітет ЄП підтримав проект "запобіжника", від якого залежить безвіз для України

Укрінформ
Комітет Європарламенту з питань громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ схвалив компромісний варіант нового механізму призупинення безвізових режимів з усіма третіми країнами, від чого залежить скасування візових вимог для громадян України.

Голосування пройшло на засіданні комітету у четвер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

У комітеті наполягають, що це питання, від якого залежить надання безвізових режимів для України та Грузії, буде винесено на остаточне голосування на пленарній сесії законодавчого органу ЄС наступного тижня.

Як повідомляв Укрінформ, 7 грудня комітет постійних представників країн-членів при Раді ЄС схвалив компромісне рішення щодо тексту регламенту, який було погоджено з Європарламентом, щодо перегляду механізму призупинення, який стосується існуючих угод про візову лібералізації.

Головною метою нового механізму, чинна редакція якого діє в ЄС із 2013 року, є посилення його ефективності. Йдеться про спрощення процедури для країн-членів щодо його застосування за власної ініціативи. При цьому Єврокомісія зобов’язується надавати до Європарламенту та Ради ЄС щорічні доповіді про виконання визначених критеріїв для безвізу третіми країнами.

Можливими передумовами для призупинення дії безвізових режимів визначені невиконання зобов’язань третіх країн щодо угод про реадмісію, а також значне зростання безпекових ризиків для внутрішньої безпеки країн-членів у випадку ескалації нелегальної міграції та внесення необґрунтованих заявок про надання притулку.

Призупинення безвізового режиму відбуватиметься через повідомлення країною-членом Єврокомісії про таку необхідність. При цьому період призупинення визначено у 9 місяців. У випадку продовження невиконання третьою країною зобов’язань з візових лібералізації період призупинення може бути продовжений до 18 місяців.

У Словацькому головуванні в ЄС наголосили, що завершення переговорів з цього питання було вагомим пріоритетом для словацької дипломатії.

Як повідомляв Укрінформ, Рада ЄС вже схвалила мандат на проведення переговорів з Європарламентом про скасування візового режиму з Україною, але політичною умовою є те, що це рішення набуде чинності лише одночасно із домовленостями про новий механізм призупинення безвізів з усіма третіми країнами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-