У ЄС домовилися призупиняти безвіз із третіми країнами на 9 місяців

У ЄС домовилися призупиняти безвіз із третіми країнами на 9 місяців

Укрінформ
У Євросоюзі розповіли про досягнуті домовленості із запровадження нового механізму призупинення безвізових режимів з усіма третіми країнами, від чого залежить скасування візових вимог для громадян України.

Про це власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі розповіли у Раді ЄС.

«7 грудня комітет постійних представників країн-членів при Раді ЄС схвалив компромісне рішення щодо тексту регламенту, який було погоджено з Європарламентом, щодо перегляду механізму призупинення, який стосується наявних угод про візову лібералізацію», - нагадали в Раді ЄС.

Головною метою нового механізму, який вже діє в ЄС із 2013 року, є посилення його ефективності. Йдеться про спрощення процедури для країн-членів для його застосування за власної ініціативи. При цьому Єврокомісія зобов’язується надавати до Європарламенту та Раді ЄС щорічні доповіді про виконання визначених критеріїв для безвізових режимів третіми країнами.

Можливими передумовами для призупинення дії безвізових режимів визначені невиконання зобов’язань третіх країн щодо угод про реадмісію, а також значне зростання безпекових ризиків для внутрішньої безпеки країн-членів у випадку зростання кількості нелегальних мігрантів.

Призупинення безвізового режиму відбуватиметься через повідомлення країною-членом ЄС до Єврокомісії про таку необхідність. При цьому період призупинення визначено у 9 місяців. У випадку продовження невиконання третьою країною зобов’язань з візової лібералізації період призупинення може бути продовжений до 18 місяців.

У Словацькому головуванні в ЄС наголосили, що завершення переговорів з цього питання було вагомим пріоритетом для словацької дипломатії.

Далі, за процедурою, новий законопроект щодо механізму призупинення має бути проголосований у четвер у профільному комітеті Європарламенту та винесений на затвердження на пленарну сесію законодавчого органу ЄС. Після цього він має бути остаточно схвалений Радою ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, Рада ЄС вже схвалила мандат на проведення переговорів з Європарламентом про скасування візового режиму з Україною, але політичною умовою є те, що це рішення набуде чинності лише одночасно із домовленостями про новий механізм призупинення безвізових режимів з усіма третіми країнами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-