У Польщі про реституцію майна з України заявляють маргінали - посол Пєкло

У Польщі про реституцію майна з України заявляють маргінали - посол Пєкло

Укрінформ
Ініціатива щодо повернення через суд майна поляків, які колись проживали на землях Західної України, належить представникам маргінальної групи, які хочуть створити проблеми і думають "не у польських категоріях".

Про це заявив журналістам у вівторок посол Польщі в Україні Ян Пєкло, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"По-перше, це ініціатива не держави, а якоїсь маргінальної групи, яка хоче створити проблему. Я знаю, що там є людина, яка просто думає не у польських категоріях", - сказав Пєкло. 

Підстави, на яких майбутні позивачі мають намір вимагати повернення свого колишнього майна або компенсації за нього, він назвав "дуже дивними". 

Відповідаючи на запитання журналістів, чи може подібна ініціатива знайти підтримку у польських політиків, Пєкло зазначив, що не може говорити від імені польського сейму, але не думає, що існує "така загроза".

У цьому контексті посол Польщі в Україні закликав думати про майбутнє і спокійно працювати. "Це найкращий рецепт, щоб ми могли перемогли", - резюмував Пеєкло. 

Як повідомляли ЗМІ з посиланням на польське видання Prawica, голова Товариства кресов'яків (поляків, які колись жили на землях Західної України) Конрад Ренкас заявив, що вже підготовлено до подачі в суди Луцька і Тернополя перші два позови нащадків власників польських маєтків, які мають намір скористатися правом реституції. За його словами, вимоги позивачів різні: хтось хоче компенсацію за користування майном, хтось - виплату збитків від неотриманого прибутку через конфіскації засобів виробництва, а хтось - просто прагне повернути свою вотчину. За його словами, серед об'єктів нерухомості, які вимагають поляки, - житлові будинки, десятки гектарів землі і навіть якась мідна копальня у Харківській області, який оцінили в півтора мільйона доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-