У Кракові після ексгумації перепоховали подружжя Качинських

У Кракові після ексгумації перепоховали подружжя Качинських

Укрінформ
У краківському королівському замку на Вавелі відбулося перепоховання президентського подружжя Лєха та Марії Качиньських.

Церемонія мала закритий характер, у ній взяли участь найближчі родичі екс-президента та його дружини, зокрема донька Марта та брат-близнюк Ярослав Качинський, а також президент та прем’єр-міністр країни Анджей Дуда та Беата Шидло, інформує кореспондент Укрінформу в Польщі.

У рамках церемонії поховання краківський кардинал Станіслав Дзівіш відслужив заупокійну мессу.

Президентське подружжя перепоховали у новому саркофазі з білого мармуру, оскільки попередній під ексгумації 14 листопада був пошкоджений.

Президентське подружжя Качинських стало першим з переліку жертв Смоленської катастрофи, яких планували ексгумувати. У рамках судмедекспертизи міжнародна група експертів з 14-осіб провела комп’ютерну томографію та інші дослідження, взяла проби ДНК.

Як повідомлялося, у червні Національна прокуратура розпорядилася провести ексгумацію тіл 83 жертв Смоленської катастрофи. Ще дев’ять тіл упродовж 2010-2015 років уже було ексгумовано, а чотири – кремовано. Цього року буде проведено загалом 10 ексгумацій, решту – до кінця наступного року.

Представники національної прокуратури Польщі нещодавно заявили, що ексгумація і проведення судмедекспертизи є необхідним кроком у світлі виявлених неточностей під час проведення судмедекспертиз у Росії. Нинішнє дослідження тіл дасть змогу встановити, яких помилок припустилися під час попередньої судмедекспертизи у РФ. У Польщі не виключають, що в результаті проведення ексгумацій можна очікувати на підтвердження інформації про підміну тіл у могилах. Судмедекспертиза має встановити причини смертей, механізм загибелі, а також реконструювати перебіг подій в останній фазі польоту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-