Ексгумація Качинських: фахівці взяли проби ДНК і провели томографію

Ексгумація Качинських: фахівці взяли проби ДНК і провели томографію

Укрінформ
У Кракові міжнародна група судмедекспертів досліджує тіла президентського подружжя Лєха і Марії Качиньських, ексгумація яких відбулася вночі.

Як інформує tvn24.pl, фахівці вже взяли проби ДНК, які досліджуватимуться у наступні 48 годин, а також провели комп’ютерну томографію тіл екс-президента та його дружини.

Процедура ексгумації, яка розпочалася учора ввечері, затягнулася до пізньої ночі. Зазначається, що проблеми виникли під час відкриття бічної стінки саркофагу з трунами подружжя Качинських у королівському замку на Вавелі. В результаті було пошкоджено саркофаг, і тепер технічні служби мають визначити, як це усунути.

Через чотири дні, 18 листопада, тіла президента Лєха Качинського та його дружини знову покладуть до саркофагу. Офіційних урочистостей не планується, проте буде відправлено заупокійну службу.

Як повідомлялося, у червні Національна прокуратура розпорядилася провести ексгумацію тіл 83 жертв Смоленської катастрофи. Ще дев’ять тіл упродовж 2010-2015 років уже було ексгумовано, а чотири – кремовано. Цього року буде проведено загалом 10 ексгумацій, решту – до кінця наступного року.

Минулого тижня представники національної прокуратури Польщі заявили, що ексгумація і проведення судмедекспертизи є необхідним кроком у світлі виявлених неточностей під час проведення судмедекспертиз у Росії. Нинішнє дослідження тіл дасть змогу встановити, яких помилок припустилися під час попередньої судмедекспертизи у РФ. У Польщі не виключають, що в результаті проведення ексгумацій можна очікувати на підтвердження інформації про підміну тіл у могилах.

За словами представників прокуратури, судмедекспертиза має встановити причини смертей, механізм загибелі, а також реконструювати перебіг подій в останній фазі польоту.

Фото: Jacek Bednarczyk / PAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-