У Кракові сьогодні ексгумують подружжя Качиньських

У Кракові сьогодні ексгумують подружжя Качиньських

Укрінформ
У Кракові в понеділок, 14 листопада, відбудеться процедура ексгумації президентського подружжя Лєха та Марії Качиньських у рамках Смоленського слідства.

Загалом, до кінця цього року буде ексгумовано 10 тіл загиблих у катастрофі, а решту – до кінця 2017 року, інформує кореспондент Укрінформу в Польщі.

Відкриття саркофагу планується після 13-ї години (за київським часом) у присутності представників прокуратури, польського духовенства, а також родичів загиблих – доньки екс-президента Марти Качинського та брата-близнюка, лідера правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) Ярослава Качиньського. Під час проведення ексгумації доступ туристів до королівського замку на Вавелі, до поховане подружжя Качиньських, буде призупинено.

Після ексгумації тіла Качиньського та його дружини буде перевезено до лабораторії судової медицини Ягеллонського університету у Кракові, де упродовж кількох днів їх досліджувати міжнародна група з 14 експертів, зокрема, спеціалісти зі Швейцарії, Португалії та Данії. Через чотири дні, 18 листопада, президентське подружжя без офіційних урочистостей знову покладуть до саркофагу у королівському замку на Вавелі. Під час покладання тіл екс-президента та його дружини назад до саркофагу буде відправлено заупокійну службу.

Минулого тижня представники національної прокуратури Польщі заявили, що ексгумація і проведення судмедекспертизи є необхідним кроком у світлі виявлених неточностей у проведенні судмедекспертиз в Росії. За  твердженням польської сторони, документація з Росії щодо проведення судмедекспертиз тіл загиблих на 90% містить помилки. Водночас нинішнє дослідження тіл дасть можливість встановити, які помилки допущено під час попередньої судмедекспертизи в РФ. У Польщі не виключають, що в результаті проведення ексгумацій можна очікувати на підтвердження інформації про підміну тіл у могилах. За словами представників прокуратури, судмедекспертиза має встановити причини смертей, механізм загибелі, а також реконструювати перебіг подій в останній фазі польоту.

Після проведення ексгумацій судмедексперти у кожному випадку матимуть кілька днів на детальне вивчення тіл за допомогою сучасних приладів та методів дослідження, зокрема комп’ютерної томографії, а потім чотири місяці на підготовку відповідної оціночної документації.

Як повідомлялося, у червні Національна прокуратура розпорядилася провести ексгумацію тіл усіх жертв катастрофи. Вона стосуватиметься 83 жертв Смоленської катастрофи, окрім дев’ятьох тіл, які вже упродовж 2010-2015 років було ексгумовано, а у випадку чотирьох – кремовано.

Інформація про плани ексгумації викликала неоднозначну реакцію в Польщі, особливо серед родичів загиблих. Родичі 17 жертв катастрофи у відкритому листі до президента Польщі, який підписали близько 250 осіб, закликали владу відмовитися від планів ексгумації. Утім, президент Польщі Анджей Дуда, а також вище польське духовенство наголосили, що розуміють біль родичів загиблих, але ексгумація тіл є справою державної ваги і її має бути проведено в інтересах встановлення правди про трагічні події 10 квітня 2010 року поблизу Смоленська.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-