Польський бізнес: Без українців була б абсолютна катастрофа

Польський бізнес: Без українців була б абсолютна катастрофа

Укрінформ
Cотні тисяч українців, які працюють у Польщі на різного роду роботах, як правило низькооплачуваних, рятують польську економіку. З кожним роком у Польщі збільшується кількість працівників з України.

Про це пише польське видання Rzeczpospolita.

Газета зауважує, що іноземці починають заповнювати прогалину на ринку праці, яка залишилася після поляків, що воліють працювати за кордоном.

«Рекордистами є українці, від яких походить 70% запитів на отримання посвідки на тимчасове проживання. Це на половину більше, ніж торік», - повідомив речник Управління з питань іноземців Польщі Якуб Дудзяк.

За його словами, минулого року 40 тисяч українців звернулися про отримання посвідки на тимчасове проживання в РП, цьогоріч – це вже 61 тисяча. Більшість із них (87%) отримують позитивні рішення.

Голова Об’єднання підприємців і працедавців Польщі Цезарій Казмерчак підкреслив, що без українців у Польщі «була б абсолютна катастрофа».

«У нас дефіцит двох видів робочих сил: перша – низькооплачувані і некваліфіковані працівники, друга – середній технічний персонал. Українці значною мірою заповнюють цю прогалину», - заявив Казмерчак.

Він зауважив, що в Польщі легально працює 600 тисяч українців. Крім того, за різними підрахунками, ще від 30 до 270 тисяч українців працюють в РП нелегально.

За інформацією Інституту структурних досліджень, демографічні зміни для Польщі не є сприятливими, а тому єдиним шляхом, аби в перспективі 15-20 років зберегти працевлаштування на нинішньому рівні, є імміграція.

Керівник фундації “Наш вибір” Мирослава Керик, яка займається допомогою українцям у Польщі, підкреслює, що до Польщі останнім часом все більше приїздить висококваліфікованих працівників з сектора IT-технологій, викладачів, менеджерів. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-