У Німеччині згадували жертв Голокосту в Східній Європі

У Німеччині згадували жертв Голокосту в Східній Європі

Фото
Укрінформ
Не забувати і не допустити більше ніколи, вивчити уроки з історії для вирішення сьогоднішніх конфліктів - лейтмотив виступів на відкритті в Берліні в меморіальному комплексі «Топографія терору» виставки «Голокост між Балтійським і Чорним морями 1941-1944».

Про це передає кореспондент Укрінформу у ФРН.

«Те, що сталося, сьогоднішнє покоління змінити не в силах. Але ми повинні вчитися у історії. І ця історія поклала на нас відповідальність. На цьому тижні ми вшановуємо пам'ять тих 33 771 єврейських жінок, чоловіків і дітей, яких 75 років тому розстріляли в Бабиному Яру в Києві», - заявив у своєму виступі міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайер.

«Німецька зовнішня політика і партнери роблять все, що в наших силах, для миру і взаєморозуміння на сході нашого континенту, особливо в конфлікті на сході України», - запевнив він.

На його переконання, у часи, коли на сході європейського континенту панує напруженість, особливо важливим є краще впізнавання Заходом і Сходом один одного.

Міністр зауважив, що подібна виставка на тему «забутого Голокосту», Голокосту масових розстрілів, проводиться в Німеччині вперше. У ФРН більше згадують концентраційні табори, в яких були знищені сотні тисяч євреїв, символом їх став «Аушвіц-Біркенау».

Фоторепортаж (16 фото)

Штайнмайер бачить відповідальність свого відомства в тому, щоб допомогти «підняти пласти історії», розкрити правду, зокрема, з допомогою таких проектів як „Erinnerung bewahren“ (Зберігати пам'ять), в рамках якого зберігаються місця масових розстрілів. В останні роки п'ять таких пунктів стали місцями пам'яті в Україні, навесні цього року були визначені ще 7 місць, рішення по яких буде прийнято в найближчі роки.

На початку виставки люди завмирають перед картою регіону між Чорним і Балтійським морями. На ній величезна кількість чорних крапок. Кожній позначений населений пункт, в якому були розстріляні впродовж лічених днів зондеркомандами, СС, поліцаями не менше 500 осіб. У їх числі Мінськ – 55 тисяч, Рига – 45 тисяч, Київ – 35 тисяч, Одеса – 20 тисяч, Дніпропетровськ - 16 тисяч. Всього 722 чорні точки.

Про картці, «повергшей його в шок» говорив у своєму виступі глава МЗС, а також багато уваги приділив селища Мізоч, що на Волині. Трагедії Мізоча присвячений найбільший розділ виставки. Готувати його допомагав кандидат історичних наук, завідувач аспірантурою Рівненського державного гуманітарного університету Роман Михальчук.

«В 1942 році, 14 жовтня у нас розстріляли близько 4 тисяч євреїв», - розповів кореспондентові Укрінформу вчений, уродженець Мізоча.

Історія Бабиного Яру широко відома, а Мізоча - не дуже, тому організатори експозиції вирішили на прикладі цього селища представити всі трагедію євреїв в Україні в роки гітлерівської окупації, пояснює Михальчук. Зробити це стало можливим завдяки п'яти збереженим якісним фотографіям розстрілу, зробленим чехом Густавом Хіллі, котрі співпрацювали з нацистами.

Всього в експозиції зібрано 500 експонатів, повідомила кореспонденту одна з координаторів виставки Паола Опперманн.

«В Берліні виставка працюватиме до кінця березня, потім повеземо її по різних містах в Німеччині і в Європі; сподіваємося, що вона буде постійно діючої», - розповіла Опперманн.

Вона зазначила, що в Німеччині, коли говорять про Голокост, думають в основному про «Аушвіці» та газові камери, деякі знають про Бабин Яр, але про інші місцях знають дуже мало. Мета виставки – заповнити цей пробіл.

Нагадаємо: у період від літа 1941 до кінця 1944 року фашисти вбили на території колишнього СРСР близько 2-х мільйонів євреїв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-