Володимир Толкач, Надзвичайний і Повноважний посол України в Кувейті
Україні потрібно навчитися використовувати можливості інших
15.08.2016 13:33

Крім того, Кувейт підтримав заяву ООН по Голодомору, врешті решт Кувейт був однією зі 100 країн, які підтримали територіальну цілісність і незалежність України в резолюції Генеральної асамблеї ООН у квітні 2014 року. Фактично, весь час Кувейт демонструє і показує свою зацікавленість у розвитку відносин з Україною, і, на жаль, до цього часу ми можемо говорити, що ми не повною мірою відкрили наш потенціал перед Кувейтом, так само, як і Кувейт не відкрив свій потенціал перед Україною. 

Кувейт - це одна з найбагатших держав світу завдяки четвертим в світі ресурсам нафтопродуктів. І це одна з держав, які дають найбільше інвестицій у світову економіку. Тому наша зацікавленість полягає в тому, щоб відкрити для Кувейту нашу державу найбільше. На жаль, я ще раз повторюю, за 23 роки двосторонніх відносин ми відкрили перед Кувейтом лише незначну частину наших можливостей. Водночас Кувейт досить обережно ставиться до можливості інвестування в нашу країну…

Кувейт - один із найбільш обізнаних і досвідчених світових інвесторів

- Чому?

- Тому, що кувейтяни переважно вкладають гроші в безпечні проекти. Вони вкладають значні інвестиції в «Мерседес», значні інвестиції йдуть в Дубаї. Є така феноменальна річ, що до 2007-2008 років кувейтяни майже не вкладали гроші в свою державу, тому що боялися повторної агресії з боку сусідніх країн. Отже, так склалося історично, що Кувейт - один з найбільш обізнаних і досвідчених світових інвесторів. 

- У першу чергу, це сільське господарство, тому що Кувейт не має власного і повинен закуповувати продукцію. Але тут існує багато труднощів, які треба в першу чергу подолати цілеспрямованою роботою, оскільки Кувейт має можливості закуповувати сільськогосподарську продукцію в усьому світі. І насамперед треба подолати існуючу в нашому суспільстві упевненість у тому, що кувейтяни - багаті й витрачають гроші на вітер. Потрібно позбавитися цього переконання, бо коли наші бізнесмени чують назву «Кувейт», то одразу думають, що з нього можна отримати величезні прибутки, і називають якісь нечувані ціни за свою продукцію. Але це - неправда. Оскільки бізнесмени Кувейту одні з найкращих переговорників у світі. Вони вміють вести переговори і вміють захищати свої інтереси. Наше враження, що кувейтянин не рахує гроші, - це велика помилка, яка заважає значною мірою розвиткові співпраці. 

На сьогодні ми змогли ввести на кувейтський ринок і зробити його перспективним для наших кондитерських компаній, зокрема, «Рошен» став однією з поширених марок, і ще компанія АВК.

Однак, ми до цього часу не відкрили для Кувейту найбільш перспективний ринок, туристичний. Зважаючи на особливості клімату, більшість літнього періоду кувейтяни проводять за межами своєї країни. Раніше Кувейт традиційно використовував для відпочинку Ліван, Єгипет. Після «арабської весни» Ліван і Єгипет закрилися, кувейтяни переорієнтувалися на Туреччину. Але на сьогодні вони шукають інші об'єкти для свого туризму, оскільки вони звикли багато подорожувати. Це - характерна риса для кувейтян. По-перше, кувейтяни займають друге місце у Швейцарії - світовому туристичному центрі за чисельністю туристів і перше місце за витрачанням грошей. Так, у середньому за день кожен кувейтянин витрачає в Швейцарії понад 340 євро. Крім того, багато подорожуючи, вони викуповують велику чисельність нерухомості, в першу чергу квартир і котеджів. Наприклад, у Туреччині, яка надала можливість оформляти нерухомість на ім'я кувейтян, що дуже важливо для них.

- Так у нас же іноземці мають право на купівлю нерухомості…

- Мають право. В Україні - мають. Але це ж треба доносити до Кувейту. Треба їхати, брати участь у виставках, бо Кувейт як багата країна зараз шукає, по-перше - куди вкласти гроші, по-друге - куди поїхати відпочити. Ланцюжок заходу інвестицій в Україну дуже простий і традиційний. Немає іншого. Приїхав туристичною поїздкою - подивився - сподобалося дружнє ставлення, на вулицях не грабують, діти можуть спокійно гуляти, природа прекрасна. Ставки, озера, річки чисті. Повітря чисте і здорове, до того ще можна полікуватися в чисельних санаторіях, мінеральними водами, в медичних центрах. Після того наступає другий етап: «Чи не купити мені тут квартиру для того, щоб 11 місяців на рік її здавати і отримувати прибуток, а 1 місяць на рік приїхати і відпочити?». Або: давайте куплю котедж у безпечному котеджному містечку. Ще краще, щоб це було містечко для кувейтян, щоб там жили поруч такі ж, як я, де можна було б мечеть поставити, щоб можна було піти помолитися. І я буду жити в цьому містечку влітку. А після того наступає питання: я пожив у тому будинку, квартирі, подивився навкруги, зрозумів, що кувейтяни поїдуть сюди, і купив маленький готель, який буде повністю зроблено під смаки тих, хто буде приїжджати. 

- Ви добре розумієте, до чого я веду. Західна Україна і Одеса - це дві точки, які можуть стати Меккою для Кувейту. Прекрасне повітря Карпат - це те, що подобається кувейтянам. До речі, вони дуже добре обізнані й багато з них ще пам'ятають часи, коли вони їздили за державний кошт лікуватися в Міжнародну клініку відновлювального лікування за методом професора В.І.Козявкіна. Вони й зараз туди їздять, але через падіння цін на нафту їх стало набагато менше, держава вже не фінансує подібне лікування за кордоном. І остання фішка для кувейтян - лікування в нашому Інституті клітинної терапії в Києві. Кувейтяни, вони цікаві люди: як тільки з'явилася в пресі стаття, що погано лікуватися в клітинній терапії, бо там шахраї, такої медицини немає, вона не визнана в Америці, в західних країнах, - вони почали їхати і лікуватися до нас, в Київ. До речі, тут лікувалася дуже відома людина - голова найбагатшої сім'ї Кувейту і колишній спікер парламенту Аль Харафі. І вони поїхали. Це стиль кувейтян. Вони побачили, що сильні, мудрі люди їхньої держави лікуються, значить - треба лікуватися. 

Ось те, куди ми маємо направляти інтереси кувейтян. Зазначу, що вже напрацьовано угоду про співробітництво в туристичній галузі, яка, на жаль, без руху лежить у нас із 2013 року. У зв'язку зі змінами в державі, після ліквідації Державного комітету з питань туризму, угоду було передано в Міністерство економіки. І вона досі там лежить без руху. 

Отже, підкреслю: для співпраці в туристичній сфері з Кувейтом потрібні угода, візи і прямі авіарейси.

- Я так розумію, прямого рейсу між Києвом і Кувейтом немає? 

- Так. Зараз вони літають через Європу, через Стамбул, через Дубай. До 2008 року авіакомпанія МАУ здійснювала прямі рейси в Кувейт, однак, після паніки в світі, викликаної «свинячим грипом», кувейтяни припинили літати. І після того, на жаль, довелося закрити рейс. Зараз знову ведуться переговори з МАУ, і авіакомпанія розглядає можливості поновлення рейсу.

- А якщо повернутися до сільського господарства. Ви розповідали про певні проекти, які можуть бути у нас здійснені через кувейтські фонди.... 

- Дивіться, перше. В Кувейті існує національна програма продовольчої безпеки. Згідно з цією програмою, Кувейт буде розглядати будь-які пропозиції щодо викупу сільськогосподарської землі для постійного вирощування продукції для власних потреб. У розумінні кувейтян, продовольча безпека означає мати можливість вивозити цю продукцію за будь-яких умов для потреб своїх громадян. Тому ця земля повинна належати їм. 

Друге. Це може бути оренда землі. Але оренда землі з тим, що вони будуть вивозити свою продукцію. Причому, вони готові на умовах створення інфраструктури брати в оренду землю, тобто: наймати людей, які живуть у цих же селах, будувати їм дороги, купувати трактори. Хлопці, вирощуйте, але відсоток від цієї продукції має обов'язкового потрапляти на територію Кувейту. Але для такої співпраці Кувейту потрібна державна гарантія, що завтра хтось не забере цю продукцію, не продасть десь наліво. Це - умова. Ми в цьому плані програємо південно-східній Азії та Африці, оскільки, там дають набагато легше отримати державні гарантії і землю для ведення сільського господарства. 

Кувейтянам потрібні гарантії, що інвестиції й прибутки з інвестицій будуть повертатися безперешкодно

Третє. Існують можливості інвестицій в спільні підприємства, але для цього треба мати більш прозоре інвестиційне законодавство і, головне, дати такі гарантії, в які б повірили кувейтяни. Гарантії, що інвестиції й прибутки з інвестицій будуть повертатися безперешкодно. Чого в нас, на жаль, зараз немає.  

І четверте. Можна піднімати своє сільське господарство, як і інші галузі, за рахунок дешевих кредитів, які надаються кувейтськими фондами. Це невеликі кредити, 30 мільйонів доларів максимум на один проект.  Кувейтський фонд арабського економічного розвитку, КФАЕР, готовий надавати такі кредити за певних умов. Перша умова - державні гарантії; друга умова - що це - державна власність, СП, куди вкладаються гроші; і третя умова - «50 на 50». Тобто, 50% коштів вкладають вони, 50% - вкладає інша держава. І тут питання відкрите, оскільки держава може вкладати в проект існуючу інфраструктуру, недобудовані об'єкти  і т. д. Різні можливі варіанти, але оце три основні умови, під які надаються кредити на 20-25 років під 1-4 відсотки річних. Але кувейтяни будуть стежити за його використанням. Про перспективність співпраці з КФАЕР я можу навести один тільки  факт. Китай, який є одним із найбільших позичальників у світі, уклав з КФАЕР кредитні угоди на будівництво об'єктів в Китаї на 700 мільйонів доларів. Навіть Китай бере кредити в Кувейті, а ми не можемо. 

- А чому ми не можемо? Я не розумію, в чому у нас основна проблема? 

- Інституційна. Державна основна проблема - це державні гарантії. 

- Пане посол, що конкретно потрібно для цього зробити?

Підприємства важкої індустрії України не представлені нічим, бо багато з них не готові до співпраці ні з ким, крім Росії

- Нам треба повернутися в Кувейт. Нам треба інтенсифікувати діалог на галузевому рівні, прийняти в Україні кувейтських фахівців і відвідати Кувейт. Ось те, що ми зробили сьогодні. (Розмова відбулася в день підписання Угоди про співробітництво між Українським національним інформаційним агентством «Укрінформ» та Кувейтським інформаційним агентством KUNA - Ред.). І не кричати, що немає грошей, а приїхати, переговорити і відновити діалог на середньому рівні - міністрів, державних підприємств та ін. І працювати. Працювати над економікою. Навчитися використовувати можливості інших. Просто повернутися обличчям. Подивіться, можна спокійно брати участь в їхніх інфраструктурних проектах. Кувейт розвивається. Українські будівельні фірми, якщо хочуть, можуть зайти в Кувейт субпідрядні контракти і почати будувати, підтримати своїх робітників, отримуючи гроші там, якщо немає поки що роботи в Україні, і тим самим підвищити свій міжнародний рейтинг. Підприємства важкої індустрії не представлені нічим, бо багато з них не готові до співпраці ні з ким, крім Росії. Треба мати міжнародні ліцензії і пройти перекваліфікацію, щоб працювати в Кувейті. На сьогодні в Кувейті було перекваліфіковано лише компанію «Інтерпайп». А без перекваліфікації вони не допускаються до роботи на кувейтському ринку.

І можна знайти партнерів. І ми будемо шукати і готові шукати. І закликаємо всіх, хто хоче, звертатися до Посольства України в Кувейті, де допоможуть пройти прекваліфікацію, спільно вийти на тендер і брати участь у будівництві доріг, мостів у Кувейті. І така потреба існує.

Тому, я думаю, що на сьогодні ми повинні наповнити наші відносини з Кувейтом конкретними справами в конкретних областях - туризм, наука, освіта, культура, торгівля. І це має стати основою, на якій ми зможемо подолати ситуацію необізнаності кувейтян про Україну, а українців про кувейтян. На жаль, через 23 роки встановлення дипломатичних відносин ми продовжуємо займатися питаннями обізнаності. Що ми знаємо про Кувейт, або, що вони знають про Україну. Отже, давайте спільними зусиллями помножувати результативність співпраці. Водночас запевняю, що Посольство відкрите до будь яких пропозицій і ініціатив.

- Дякую за розмову.

Марина Сингаївська, Укрінформ

Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-