Фінляндія сховає ядерні відходи на 100 тисяч років

Фінляндія сховає ядерні відходи на 100 тисяч років

Укрінформ
Фінляндія готується поховати свої радіоактивні ядерні відходи глибоко під землею в найдорожчому у світі сховище на одному з фінських островів.

Про це повідомляє AFP.

"Невеликий острів Олкілуото, біля західного узбережжя Фінляндії, стане домівкою для найбільш дорогого й довгострокового у світі могильника, який складатиметься з мережі тунелів під назвою Onkalo - "западина" в перекладі з фінської", - йдеться в повідомленні.

Проблема утилізації побічних продуктів ядерної енергетики дуже актуальна у багатьох країнах, більшість з них тримають відходи у тимчасових наземних сховищах, але Onkalo буде першою спробою поховати їх практично назавжди.

Очікується, що відходи втратять більшу частину своєї радіоактивності після кількох сотень років, але для загальної безпеки фінські інженери планують продовжити ефект стримування на 100 тисяч років.

Починаючи з 2020 року, Фінляндія планує складувати близько 5500 тонн ядерних відходів у тунелях на глибині понад 420 метрів, а потім в 2120 році склад планують назавжди закрити.

У даний час Onkalo складається зі звивистого 5-кілометрового тунелю з трьома шахтами для персоналу і вентиляції. Після закінчення будівельних робіт сховище протягнеться на 42 км.

Як відомо, проект був розпочатий у 2004 році зі створення науково-дослідного центру з вивчення придатності порід.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-