Варшава назвала

Варшава назвала "сумнівними" оцінки Єврокомісії

Укрінформ
Єврокомісія ухвалила рішення вислати на адресу польської влади свою оцінку щодо стану верховенства права в Польщі у зв’язку з конфліктом навколо Конституційного суду Польщі.

Про це заявив у середу в Брюсселі віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс, інформує власний кореспондент Укрінформу.

"Наші контакти з польською владою завжди були конструктивними. Однак, попри наші зусилля, до цього часу не вдалося знайти розв’язання найважливіших проблем", - заявив Тіммерманс.

Він висловив сподівання, що лист з оцінкою стану верховенства права зможе активізувати діалог.

"Польська влада тепер має можливість відповісти на цю оцінку", - підкреслив Тіммерманс. Він висловив сподівання, що він отримає відповідь з Варшави вже найближчим часом.

Тіммерманс підкреслив, що Єврокомісія не хоче втручатися у внутрішню дискусію в Польщі щодо вирішення конфлікту навколо КС. Водночас він застеріг, що Єврокомісія має право у випадку потреби реагувати, якщо у якійсь з країн-членів ЄС є загроза для верховенства права.

У відповідь на заяву віце-президента ЄК речник польського уряду Рафал Бохенек зазначив, що конфлікт навколо Конституційного суду повинен вирішуватися в Польщі, а жодні зовнішні оцінки й рекомендації не матимуть на це впливу. За його словами, кроки Єврокомісії щодо Польщі "викликають сумніви" у Варшаві. Як зауважив Бохенек, ця процедура не є зобов’язуючою для Польщі.

Міністр юстиції РП Збігнєв Зьобро висловив розчарування цим рішенням Єврокомісії. На його думку, воно є "однобічним" і таким, що підтримує польську опозицію у конфлікті з владою.

Конституційна криза триває в Польщі з листопада минулого року. Влада й опозиція звинувачують одна одну в порушенні закону під час призначення суддів КС, що призвело у подальшому до поглиблення кризи й ускладнення роботи цього органу. У січні до суперечки втрутилася Єврокомісія, розпочавши процес попередньої оцінки стану верховенства права у Польщі. Це відбувається на підставі процедури рамкових засад із забезпечення верховенства права, ухвалених Єврокомісією у березні 2014 року. За порушення європейських цінностей зазначена стаття передбачає навіть позбавлення права голосу країни-члена.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-