Ващиковський: Польща не домовлялася з ЄС про таке членство

Ващиковський: Польща не домовлялася з ЄС про таке членство

Укрінформ
Єврокомісія перевищує свої повноваження, намагаючись застосувати щодо Польщі процедуру оцінки стану верховенства права.

Про це в понеділок заявив журналістам у Брюсселі глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, інформує кореспондент Укрінформу.

"Ми вважаємо, що ця пропозиція (оцінка стану верховенства права – ред.), яку має оприлюднити Тіммерманс (віце-президент Єврокомісії – ред.), виходить за рамки угоди (про ЄС – ред.). Вона не повинна бути застосована щодо Польщі. Це процедура, яка далеко виходить за рамки Угоди про ЄС, а ми не домовлялися з ЄС про таке членство, не в такому референдумі (про членство в Євросоюзі – ред.) брали участь поляки ", - заявив глава МЗС Польщі.

Він зазначив, що минулого тижня глава польського уряду Беата Шидло запропонувала віце-президенту Єврокомісії Франсу Тіммермансу свої компромісні пропозиції щодо вирішення конституційної кризи в Польщі. "Спочатку їх було сприйнято схвально, але потім Брюссель їх відхилив", - констатував глава польської дипломатії.

Як повідомлялося, у понеділок Єврокомісія планує надати оцінку щодо стану верховенства права у Польщі, якщо польська влада не здійснить кроки стосовно усунення застережень щодо змін до закону про Конституційний суд.

Глава польського уряду Шидло у п’ятницю підкреслила, що Варшава не погодиться на мову ультиматумів з боку Брюсселя, і наголосила, що проблеми з репутацією і авторитетом має Єврокомісія, а не Польща.

Конституційна криза триває в Польщі з листопада минулого року. Влада й опозиція звинувачують один одного у порушенні закону у ході призначення суддів КС, що призвело у подальшому до поглиблення кризи й ускладнення роботи цього органу. У січні до суперечки втрутилася Єврокомісія, розпочинаючи процес попередньої оцінки стану верховенства права у Польщі. Це відбувається на підставі процедури рамкових засад із забезпечення верховенства права, ухвалених Єврокомісією у березні 2014 року. За порушення європейських цінностей зазначена стаття передбачає навіть позбавлення права голосу країни-члена.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-